DLG-GOEDKEURING voor de Fliegl KDS 270 muck control [VIDEO]

De testresultaten van de Fliegl KDS 270 muck control spreken voor zich: Beproefde mestverspreiders met bodemketting voor echte professionals komen vanaf nu van Fliegl.

Naast drijfmest gebruiken veel landbouwers voor organische bemesting ook strooigoed. Daarom heeft Fliegl het productassortiment op het gebied van strooitechniek uitgebreid met een mestverspreider met bodemketting. Het eerste type was al te bewonderen op de AGRITECHNICA 2019. Sindsdien is vlijtig nagedacht, ontwikkeld en getest, zodat elke KDS, van klein tot groot, geschikt is voor het verspreiden van organische voedingsstoffen. Een DLG-test van de KDS 270 muck control in tandemuitvoering laat zwart op wit zien wat de verspreider kan.

De Fliegl KDS 270 muck control is een universele verspreider met een bodemketting en een horizontale strooier met 2 schotels. De laadbak van de KDS 270 met een hoogte van 1,4 m, een breedte van 2,15 m en een lengte van 7 m heeft een enorme inhoud van ca. 21 m³. Daarbij zit de laadbak met zijwanden en vloer van fijnkorrelig staal op een tandemonderstel bestaande uit een chassis van holle dragers. Beide materialen zijn extreem stabiel en desondanks licht. De mechanische vering van de assen en de hydraulisch geveerde dissel met verdraaibare trekstang zorgen voor een hoog rijcomfort en uitstekende praktische bruikbaarheid.

Om aan de wensen van alle klanten te kunnen voldoen, biedt Fliegl met zijn KDS naast de beproefde afschuiftechniek nu ook de bodemketting als aanvoersysteem aan. Deze vloer bestaat uit twee kettingen met elk 140 onderling vertande kettingschakels. De breukbelasting van elke kettingschakel afzonderlijk bedraagt 50 t. De kettingen verbinden daarbij 41 volledig gesloten meeneemlatten. De bodemkettingen worden hydraulisch aangedreven door een drijfwerk aan de zijkant, en de snelheid kan traploos worden ingesteld. Als de spanning van de kettingen na verloop van tijd afneemt, kunnen ze met een mechanische of als optie leverbare hydraulische kettingspanner eenvoudig worden gespannen.

De laadbak wordt door een hydraulische tussendeur gescheiden van het strooiwerk. Om een optimale afdichting te kunnen garanderen is deze voorzien van een binnenliggende framegeleiding. Daarbij kan de opening aan het bedieningspaneel traploos worden ingesteld. Via het openingsdisplay aan de voorwand van de strooier krijgt de bestuurder comfortabel informatie over de openingsbreedte van de duwschuiver.

Na de tussendeur zitten twee horizontale strooiwalsen met een diameter van 770 mm. Deze zorgen ervoor dat het strooigoed goed wordt gemengd, losgewerkt en gedoseerd. Door verwisselbare messen is het onderhoud eenvoudig. Bij overbelasting schakelt een elektronische toerentalbewaking het systeem automatisch uit als de walssnelheid is gereduceerd.

Het hart van de KDS 270 muck control is de schotelstrooier varioSPLASH. Deze bestaat uit twee grote strooischotels met een diameter van 1100 mm. Elke strooischijf is gemaakt van slijtvast HB400-staal en uitgerust met zes zwenkbare strooischoepen. De schotelstrooier kan individueel op het gebruikte strooigoed worden ingesteld. Enerzijds kunnen alle schoepen handmatig in drie verschillende zwenkhoeken worden ingesteld. Anderzijds kan het stortpunt van het strooigoed op de strooischijven door de strooiklep traploos worden gevarieerd. Zo past de KDS zich optimaal aan de verschillende omstandigheden aan.

De strooihoeveelheid wordt daarbij door verschuiven van de bodemketting, de openingshoogte van de tussendeur en de rijsnelheid van de tractor bepaald.

Het strooisysteem van de Fliegl KDS 270 muck control wordt aangedreven door een oliebaddrijfwerk en een aftakas. Daarbij zorgt een speciale tussenbak voor een optimale krachtverdeling aan de strooischotels en -walsen.

Drie dagen lang is op de eigen geijkte testbank in de fabriek in Mühldorf getest. Voor de DLG-keuring zijn vier soorten strooigoed, te weten droge kippenmest, vergistingsresten, stalmest en compost in verschillende strooihoeveelheden bekeken. De basis van de keuring is het DLG-keuringshandleiding “Streuer für organische Feststoffe” (Strooiers voor organische vaste stoffen), die kort daarvoor in alle categorieën met 5% is aangescherpt. De resultaten kunnen zich ondanks de nu strengere keuringscriteria laten zien:

Strooigoed: Stalmest Compost Kippenmest Vergistingsresten
Werkbreedte [m] 18 18 10 14 12 22 16 20
Gewenste strooihoeveelheid [t/ha] 10 30 5 25 2,7 2,7 5 30
Rijsnelheid [km/h] 7,1 3,7 10,3 5,6 12,1 12,1 5,6 3,2
Dwarsverdeling:
–       Variatiecoëfficiënt (VK) [%]*

14,5

(+)

14,7

(+)

13,9

(+)

14,4

(+)

8,9

(++)

19,3

(o)

7,9

(++)

14,7

(+)

Langsverdeling:
–       Variatiecoëfficiënt (VK) [%]**

11,9

(+)

16,7

(o)

8,3

(++)

10,8

(+)

8,4

(++)

8,4

(++)

13,3

(+)

14,1

(+)

–       Rek binnen de tolerantiezone [%]***

75,9

(++)

62,5

(+)

92,4

(++)

87,4

(++)

91,2

(++)

91,2

(++)

83,2

(++)

69,7

(+)

* DLG-beoordelingsschaal vanaf mei 2020 (dwarsverdeling): VK > 15% tot ≤ 20% = “o”; VK > 10% tot ≤ 15% = “+”; VK ≤ 10% = “++”

** DLG-beoordelingsschaal vanaf mei 2020 (langsverdeling): VK > 15% tot ≤ 25% = “o”; VK > 10% tot ≤ 15% = “+”; VK ≤ 10% = “++”

*** DLG-beoordelingsschaal vanaf mei 2020 (rek binnen de tolerantiezone): > 45% = “o”; > 55% = “+”; > 75% = “++”

Tabel 1: Kengetallen voor de verdeelkwaliteit van stalmest, compost, kippenmest en vergistingsresten

De vastgestelde variatiecoëfficiënten voor het beoordelen van de dwarsverdeling liggen bij elk van de vier soorten strooigoed onder 20% en worden voor mest en compost bij beide strooihoeveelheden met goed (+) beoordeeld. De dwarsverdeling van kippenmest wordt bij een werkbreedte van 12 meter met zeer goed (++) en bij 22 meter met voldoende (o) beoordeeld. Bij vergistingsresten wordt de dwarsverdeling bij een strooihoeveelheid van 5 t/ha en de bijbehorende werkbreedte van 16 meter met zeer goed (++) en bij 30 t/ha en een werkbreedte van 20 meter met goed (+) beoordeeld.

Deze overwegend zeer goede en goede resultaten van de Fliegl KDS 270 muck control worden door de DLG gehonoreerd met het keurmerk DLG-ANERKANNT.

Fliegl is er trots op met de KDS 270 muck control een topproduct te hebben ontwikkeld en is blij dit aan de landbouwers en loonwerkers te kunnen aanbieden.

%d bloggers liken dit: