Diesel Büchli stapt over op Blauwe Diesel

Op een technisch verantwoorde manier fossielvrij en CO2 neutraal rijden. Dat klinkt als muziek in de oren van Hans Gerrits, mededirecteur bij Diesel Büchli in Harderwijk. Daarom rijden vanaf heden alle bedrijfswagens op de technisch hoogwaardige HVO-brandstof Blauwe Diesel. Deze wordt geleverd door Wiersma Olie en Techniek uit Oudehaske.

Een blijk van vertrouwen in ons product

‘De connectie Wiersma en Diesel Büchli met betrekking tot duurzame brandstoffen bestaat al heel lang’ aldus Germ Wiersma. ‘Het is een blijk van vertrouwen in ons product dat Diesel Büchli Blauwe Diesel gaat gebruiken in hun eigen voertuigen. Zij gaan de Blauwe Diesel 100 variant tanken. Deze is 100% fossiel vrij. De synthetische diesel is bovendien Europees genormeerd met de EN15940 norm. En is zuiverder en verbrandt schoner dan gewone diesel. Bovendien is het cetaangetal fors hoger hetgeen blijkt uit een stillere motor en betere emissies’.

HVO-brandstof

‘Dat willen we in de praktijk graag gaan beleven’ vult Gerrits aan. ‘We krijgen veel vragen over HVO-brandstoffen in het algemeen en over Blauwe Diesel in het bijzonder. Het is steeds vaker een aspect bij aanbestedingen en ook in de landbouwsector is er vraag naar. Men wil wel over stappen op deze HVO-brandstof, maar is huiverig voor problemen die er waren met diverse oude biodiesels. Met een HVO-brandstof is van die problemen geen sprake. De eerste ervaringen  met onze bedrijfswagen zijn heel positief’ concludeert Gerrits

Blauwe diesel & Hydrotreated Vegetable Oil

‘Blauwe diesel is een HVO-brandstof en geen biodiesel’ verduidelijkt Wiersma. ‘HVO is de afkorting voor Hydrotreated Vegetable Oil, een met waterstof behandelde plantaardige (afval) olie. Blauwe Diesel is een brandstof die dezelfde molecuulstructuur heeft als fossiele diesel’. Ondanks dat de grondstof anders is, lijkt Blauwe Diesel heel erg op conventionele diesel. Behalve de blauwe kleur natuurlijk. Die is er door de importeur Future fuels Wholesale bewust aan toegevoegd om de herkenbaarheid te vergroten en contaminatie te voorkomen.

De service- en bestelwagens maar ook de personenauto’s van de directie en buitendienst rijden op Blauwe Diesel.  Gerrits ‘Er wordt elke avond met spullen op en neer gereden naar onze vestiging in Antwerpen met één van onze bestelauto’s.  De chauffeurs merken dat het verbrandingsgeluid minder is. Het verbruik is gelijk en dat is makkelijk te meten als je elke dag dezelfde route rijdt.’ De bedrijfsauto’s van Buchli vertrekken altijd afgetankt het terrein om zoveel mogelijk bij te dragen aan het fossielvrij rijden. Diesel Buchli heeft dan ook een eigen tankinstallatie waardoor dat mogelijk is. ‘Dat Blauwe Diesel zo’n 10 tot 20 cent per liter duurder is het volgens Gerrits zeker de moeite waard. Een goed product heeft een goede prijs’ besluit Gerrits.

Bron: Diesel Büchli 

%d bloggers liken dit: