Topartikelen over dierlijke mest
Dierlijke mest
Dierlijke mest komt voor in drie vormen: vaste mest, dunne mest en gier. Drijfmest is een mengsel van vaste organische mest en vloeibare mest (gier). De samenstelling van de vormen mest verschilt in droge stof, organische stof, stikstof, fosfaat en kalium gehalte. Vaste mest heeft de hoogste organische en droge stof gehalte. Door de hogere organische stof gehalte is vaste mest niet direct volop beschikbaar, maar is de werking ervan vertraagd.
Er zijn verschillende factoren van invloed op de samenstelling van mest. De factoren mors-, spoel- en reinigingswater zijn daar een deel van. Ook het diersoort en de voedselsamenstelling is een factor die invloed heeft op de samenstelling van de mest. Daarnaast heeft ook het type stal, de opslagduur en de manier van strooien hier invloed op. Ten slotte kan de ontmenging, verluchtiging en het mixen verschil maken.
Voor- en nadelen dierlijke mest
Dierlijke mest hoeft hooguit drie keer per jaar gestrooid te worden. Kunstmest daarentegen moet na drie weken al opnieuw gestrooid worden. De mest wordt afgebroken en is daarom beter voor het milieu. Bij deze mest duurt het wel een stuk langer voordat er resultaat zichtbaar is. Na twee tot drie weken zie je de werking van de mest.
Meer weten? Lees hier meer!