Diefstal van elektronica: Enkele tips voor een verhoogde veiligheid

In een vorig artikel hadden we het uitgebreid over de diefstalplaag van elektronica uit trekkers.  Kleine ingrepen kunnen al snel de veiligheid op uw bedrijf verhogen. We sommen enkele zaken hieronder op.

Deuren en poorten
Uw voor- en achterdeur doet u waarschijnlijk op slot? Waarom dan ook niet de poorten en deuren van loodsen en stallen? Een eenvoudig hangslot houdt al snel iemand met slechte bedoelingen tegen. Wanneer een hangslot niet mogelijk is, kan misschien een grendel langs de binnenkant geplaatst worden, die eventueel ook met een slot kan beveiligd worden. Wanneer alle poorten langs de binnenkant beveiligd worden en er één deur is die van beide zijden op slot kan gedaan worden is de veiligheid in de loods of stal al aanzienlijk gestegen.

Schijnwerpers
Schijnwerpers met bewegingssensoren zorgen niet alleen voor een verhoogde veiligheid maar kunnen ook u het leven gemakkelijker maken. Zodra er iemand binnen het bereik komt van de sensoren flitst het licht aan, en laat dat nu net iets zijn waar vandalen of inbrekers een hekel aan hebben…. En wanneer u zelf op het erf komt moet u niet eerst op zoek naar de schakelaar. Een eenvoudige schijnwerper met LED’s en een sensor kost enkele tientallen euro’s. Ingewikkeldere combinaties van schijnwerpers en sensoren kosten een veelvoud, maar kunnen u veel kopzorgen besparen.

Afsluiting
Uw volledige bedrijf omheinen is misschien teveel van het goede. Een deel van het bedrijf afsluiten is misschien wel een optie. Een goede poort aan de straatkant, hekwerk tussen twee loodsen en een beveiligde poort achteraan maken het de inbrekers weer een pak moeilijker. Niet alleen bij het binnen geraken, maar zeker bij het buiten geraken met hun buit. Wanneer het hekwerk nog voorzien wordt van een mooie groenstrook met een dichte haag dan zorgt u niet alleen voor extra beveiliging, maar ook voor extra groen wat positief is voor buren en burgers.

Een beveiligde ruimte
Het dagelijks in- en uitbouwen van kostbare apparatuur is in het hoogseizoen geen sinecure. Wanneer elk uur telt zijn 15 minuten extra werk niet te verantwoorden. In de rustigere periodes is het misschien wel een optie om gps-installaties en boordcomputers bij niet-gebruik op te slaan in een beveiligde ruimte. Deze ruimte, met een gesloten en beveiligde deur, en eventueel voorzien van een kast met slot, zorgt dat uw materiaal uit grijpgrage handen blijft. Een extra alarmsysteem op de deur is een mooie optie.

Camera-systeem
Een extra beveiliging bovenop strategisch geplaatste schijnwerpers is een camera-systeem. De opvallende bullet-camera’s die gericht staan op toegangspoorten en deuren hebben niet alleen het voordeel dat ze bij eventuele inbraak bruikbare beelden opleveren maar werken ook sterk preventief. Ze zijn gemakkelijker te monteren dan de zogenaamde dome-camera’s maar zijn gevoeliger aan vandalisme. In de hogere prijsklasse van camera’s zijn er die voorzien zijn van eigen schijnwerpers voor een duidelijker beeld, maar ook met nachtzicht en een automatische volgsysteem van personen op het erf.

Track & Trace
Wanneer dieven toch hun slag hebben kunnen slaan biedt een Track&Trace-systeem de mogelijkheid om de gesloten voertuigen terug te vinden. Daarnaast kunnen dergelijke systemen ook uitgerust worden met bijvoorbeeld een startonderbreking of kunnen motoren van op afstand stil gelegd worden.

Dieren
Bepaalde dieren op het erf zijn ook effectief op gebied van beveiliging. Honden gaan al snel aan het blaffen bij onraad, en kunnen, indien nodig ook een inbreker overmeesteren en onschadelijk maken. Een ander dier dat op gebied van beveiliging zeker een rol kan spelen zijn ganzen. Het zijn niet direct dieren die u los op het erf wil, maar ze zijn wel effectief achter uw loods. Ze gaan niet alleen een hels lawaai maken bij onraad, maar kunnen ook zwaar in de aanval gaan. Het zijn uiteindelijk ganzen die Rome redde van de Galliërs…

 

%d bloggers liken dit: