Dezeure TRANSMAX hooglosser: overladen en reinigen op niveau

Dezeure is één van de Belgische constructeurs die gekend is om tractiewagens en hooglossers, ook wel overlaadwagens genoemd. Nieuw zijn de hooglossers allerminst, hernieuwde belangstelling is een beter woord. 

Volgens Siel Himpens van Dezeure werden de eerste hooglossende en van tractie voorziene overlaadwagens in de West-Vlaamse thuisregio van Dezeure rond Veurne zo’n 45 jaar geleden geïntroduceerd voor de suikerbietenoogst. In 2009 is de TRANSMAX geïntroduceerd als antwoord op de roep om opleggers in één keer volledig te kunnen beladen. De drie-assige TRANSMAX kan hiertoe 33 ton product bevatten in de 9,5 m lange, 2,5 m brede en 1,8 m hoge bak (inclusief opzetschotten van 50 cm). Een ervaren trekkerchauffeur heeft hiermee onder ideale omstandigheden en met gebruik van de radiografische afstandsbediening, slechts vijf minuten nodig om de hooglosser leeg te draaien in de vrachtwagen.

In 2015 maakten drie Belgische loonwerkers kennis met de nieuwste optie van Dezeure: de TurboCleaner. De TurboCleaner is een rollenreiniger achteraan de hooglosser met 12 rollen met een verstelbare tussenafstand. Op de prototypes van verleden jaar diende de TurboCleaner eveneens als achterklep en hierdoor kostte monteren en demonteren van de unit toch wat te veel tijd. De productiemodellen beschikken (tegen meerprijs) over een eenvoudiger systeem met een aparte en demontabele achterklep.

Lees het complete artikel met verschillende gebruikerservaringen in De Loonwerker van oktober.

%d bloggers liken dit: