Dewulf Kwatro in het witloof

De mastodont van Dewulf rooit al enkele jaren aardappelen op de Belgische en Nederlandse akkers, maar er worden er maar enkele ook ingezet voor het rooien van witloofwortels. De gebroeders Heyvaert uit Steenhuffel hebben sinds dit seizoen een aangepaste Kwarto voor deze toepassing. De machine werd specifiek aangepast volgens de wensen van Heyvaert.

sized_IMG_20141025_111544De vierrijige rooier krijgt voor het rooien van witloofwortels een geheel nieuwe voorkant. De loofklapper, steunwielen en rooibek worden vervangen door een aangepaste versie voor de fijne wortels. Ook de rooimatten worden vervangen.
De loofklapper loopt vooraan op 2 wielen die samen met de ophanging de maaidiepte regelen. De wielen zijn met de loofklapper verbonden via hydraulische cilinders die met elkaar in connectie staan. Door de communicerende werking tussen de 2 worden zijdelingse oneffenheden opgeheven.

sized_kwatro1Na de loofklapper volgen nakoppers die de loofkraag op de wortels op de juiste diepte terug zet. De nakoppers zijn sneldraaiende zaagbladen. Deze zijn onafhankelijk per rij in diepte in te stellen, tijdens het rooien worden deze via een taster per rij op de juiste werkdiepte gehouden.
Via dezelfde tasters wordt ook de automatische stuurinrichting aangestuurd.
De rooischaren zijn ook per rij in werkdiepte regelbaar. De buitenste 2 elementen worden op dezelfde manier ingesteld en bij geregeld als bij het aardappelrooien. De 2 elementen in het midden van de machine worden centraal ingesteld. De regeling van de werkdiepte van de rooischaren tijdens het rooien wordt automatisch gedaan met tasters die tussen de steunwielen hangen. De stalen steunwielen van de aardappelrooier zijn vervangen door rubberen banden met tractorprofiel, om ook in modderige omstandigheden te blijven rollen en het bulldozereffect te minimaliseren.

U kan meer lezen over deze aangepaste Dewulf Kwatro in De Loonwerker van december!

%d bloggers liken dit: