Dewa silagewagens: innovatief met oog voor klantwensen

Dewa is een van de familiebedrijven gekend om wagens met aangedreven assen. De fabrikant heeft daarin een eigen filosofie en voorziet loonwerkers telkens van nieuwe ontwikkelingen die hun werkzaamheden efficiënter maken.

In eerste instantie lijkt een silagewagen wellicht enkel een grote bak op wielen, maar niets is (tegenwoordig) minder waar. Volgens medezaakvoerder Jan De Walsche is zijn bedrijf altijd op zoek naar innovatieve en efficiënte oplossingen. Bij Dewa is men een groot voorstander van wielaandrijving op alle assen. “Een enkele as aandrijven heeft een relatief geringe impact op de prijs van de wagen, terwijl het rendement van de aandrijving halveert ten opzichte van aandrijving op alle assen,” zegt De Walsche.

Op de Agribex van 2009 introduceerde Dewa de starre asbesturing. Een systeem waarbij de wielen niet langer draaien ten opzichte van de as, maar waarbij de gehele as met behulp van hydraulische cilinders draait ten opzichte van het hart van de wagen. Gebruikers blijken ook content met de elektronische besturing van de voorste en de achterste (derde) assen. Deze zijn niet gedwongen gestuurd via een (mechanische) koppeling met de trekker, maar worden elektronisch aangestuurd via een potmeter op de dissel die via twee kettinkjes met de trekker is verbonden.

De laatste jaren wordt het aandeel tridem silagewagens groter. “Aanvankelijk was het twee derde tandem en één derde tridem, maar nu is dat fiftyfifty.”

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van juli.

%d bloggers liken dit: