Delvano EAKS 4400 PS: stabiele en betrouwbare uitblinker

Bij het horen van de naam Delvano denkt menig loonwerker of loonspuiter veelal als vanzelf aan zelfrijdende sproeiers. Het bedrijf produceert echter ook verschillende getrokken sproeiers, waaronder de in de Benelux populaire EAKS 4400 PS. De Loonwerker bekeek dit model eens van dichtbij.  

De eerste modellen waren voorzien van een hefmast met daaraan sproeibomen van vierkante kokerprofielen. Sinds zes jaar is de EAKS 4400 PS uitgevoerd met een parallellogram boomophanging. Ook de sproeibomen zelf zijn gewijzigd waarbij de overgang naar ronde kokerprofielen één van de meest prominente is geweest. Sinds 2014 rust Delvano de getrokken spuiten uit met een touch screen terminal die in eigen beheer is ontwikkeld. Veel gebruikte functies zoals de hoofdschakelaar, de fuseebesturing en het zakken en uitheffen van de sproeiboom bedien je met de joystick.

Delvano hangt de sproeibomen op aan één centraal punt dat ervoor zorgt dat de boom altijd horizontaal hangt ongeacht de staat van de sproeisporen of de bewegingen van het voertuig. Naar eigen zeggen is Delvano uniek met een obstakelbeveiliging tussen het middelste boomdeel en het eerste boomdeel links en rechts. Hiervoor monteert de fabrikant een extra hydraulische cilinder met stikstofaccumulator in het eerste scharnier. De gehele linker en rechter boomhelften kunnen hierdoor elk 30 graden naar achteren uitwijken.

Lees het complete artikel met gebruikerservaringen van Dessomviele, Wim, Abbink Aardappelen en Cornelis Mosselman in De Loonwerker van juni.

%d bloggers liken dit: