De eerste elektrisch aangedreven trekker rijdt zijn eerste rondjes.

Revolutionair mag het genoemd worden. De eerste elektrisch aangedreven trekker en werktuigendrager inclusief flexibele opbouw reed vorige week zijn eerste rondjes over het fabrieksterrein van machinefabriek Boesekool in Almelo.

SIZED_DSC_0109
Het ambitieuze plan startte circa 5 jaar geleden onder leiding van landbouwkundig ingenieur Paul van Ham naar aanleiding van een vraag uit de rijpadenteelt. “De biologische akkerbouwers zijn zich ervan bewust dat het rijpadensysteem kwaliteit en geld oplevert. En daar moest een machine voor komen”, vertelt Paul van Ham.

Een paar opvallende technieken combineert de Multi Tool trac. Zo zijn alle vier wielen voorzien van een electro-wielmotor en zijn de aftakassen elektrisch aangedreven. Verder is het bijzonder dat de assen uitschuifbaar zijn en de Claas cabine zowel naar voren als naar achteren geplaatst kan worden. De spoorbreedte van de werktuigendrager varieert tussen de 225 en 325 cm en is traploos in te stellen. Hiermee wordt voldaan aan de vraag van de SIZED_DSC_0124akkerbouwers die werken met verschillende bedbreedtes. De Multi Tool Trac rijdt helemaal elektrisch en wanneer de stroom op is, gaat de Steyr motor draaien. Boesekool is inmiddels bezig om een tweede werktuigendrager te bouwen. Over een paar weken zal deze voor het eerst op het land ingezet worden.  De maximum snelheid voor de weg bedraagt 40 km/uur.

%d bloggers liken dit: