De breedste Delvano

Bij gewasbescherming is efficiëntie een subjectief gegeven. De ene zweert bij een grote tank maar een smalle spuitboom, de andere rekent in dubbele werkbreedtes van de kunstmeststrooier of in veelvouden van de zaaimachine. Zo heeft elk zijn benadering. De benadering van Franzen Landbouw, een akkerbouw- en loonbedrijf uit Dirksland (Goeree-Overflakkee – Zuid-Holland), zorgde er voor dat Delvano een Euro-Trac uitrustte met een spuitboom van maar liefst 57 meter breed.

De Euro-Trac is standaard voorzien van een 245 pk sterke Deutz-motor en is volledig hydraulisch aangedreven, met een veld- en wegversnelling. Voor het spuitgedeelte is de Euro-Trac 6000 uitgerust met een 6.000 liter grote tank en een AR320 Twin-spuitpomp. Vullen van de tank gebeurt door middel van een Stork-pomp met een capaciteit van 700 liter per minuut. Er is eveneens een schoonwatertank van 400 liter aan boord. De zelfrijder wordt bediend via een 15 duims touchscreen met geïntegreerde spuitcomputer en joystick. Voor gps-besturing en sectieafsluiting is de Euro-Trac standaard uitgerust met een Trimble-systeem. In dit geval meer specifiek met een XCN 2050 GPS met sectieafsluiting, kan er gewerkt worden met taakkaarten en de AutoPilot automatische sturing. Het geheel staat op Mitas SFT banden in maat 580/85R42.

De machine die voor Franzen gebouwd werd kreeg echter nog heel wat extraatjes mee. Zo is de spuit uitgerust met een bandendrukwisselsysteem voor het beperken van de bodemdruk tijdens de spuitwerkzaamheden. De bandendruk wordt door het wisselsysteem volledig automatisch geregeld: de banden worden automatisch opgepompt bij het dichtvouwen van de spuitboom, bij het openvouwen van de boom wordt rekening gehouden met de tankinhoud voor het bepalen van de juiste bandendruk. Om drift te beperken is de Euro-Trac voorzien van luchtdrukondersteuning. Daarnaast kan de tank gevuld worden zonder de cabine te verlaten, er werd namelijk eveneens een zuigarm gemonteerd die via schakelaars in de console bediend kan worden. Om residuen te beperken is de machine eveneens voorzien van een Auto-Eco-Clean functie. Daarnaast is er ook een hogedrukreiniger gemonteerd zodat de spuit in het veld volledig kan gereinigd worden.
Voor het toevoegen van minerale olie heeft de machine een extra tank van 700 liter en een aparte spuitpomp.

De Euro-Trac 6000 van Franzen Landbouw werd uitgerust met een 57 meter brede spuitboom. Het is de eerste keer dat een dergelijk brede spuitboom gemaakt werd in de ateliers van Delvano. “Het is niet alleen de breedste spuitboom ooit bij ons gemaakt, maar waarschijnlijk de breedste ooit”, vertelt Joachim Vanlerberghe. “Het was zeker geen simpele constructie, maar de professionals in ons atelier hebben dit huzarenstukje tot een goed eind gebracht.”

%d bloggers liken dit: