De Agronomic snarenplanter: Eenvoud en robuustheid

In april zagen wij bij loonbedrijf Kees Bakker in Dirkshorn een bijzondere machine aan de slag. Het was de 2-rijige aardappel-snarenplanter van de Franse fabrikant Agronomic. Nedtrac is sinds kort de nieuwe importeur van Agronomic plantmachines in de Benelux en organiseerde demonstraties in diverse pootgoedgebieden.

SIZED_AGRONOMIC SNARENPLANTER Tegenwoordig zie je een tendens dat aardappeltelers met een klein areaal weer de voorkeur geven aan lichtere machines. Zij hoeven niet persé een grote zware plantmachine met allerlei technische snufjes. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat steeds meer consumptietelers overgaan op een snarenplanter gezien het feit dat de knollen steeds langwerpiger worden en snijden schijnbaar steeds meer in de ban raakt. Daarom zie ik voor deze snarenplantmachines (getrokken en gedragen) zeker mogelijkheden”, aldus Gaston Dekker van Nedtrac die aangeeft dat de Agronomic machines ook uitgerust kunnen worden met allerlei technische snufjes.

 Eigenschappen
In eerste instantie stond de twee-snarige plantmachine nog wat te hoog afgesteld, maar na wat sleutelwerk reed deze — getrokken door een Valtra N 142 trekker die op cultuurbanden stond — toch vlot door de Noord-Hollandse klei.  De aardappelen werden netjes met een rijenafstand van 75 cm gepoot en door de schijven keurig afgedekt. “Kenmerkend voor de Agronomic plantmachine is zijn eenvoud en robuustheid. Je kan overal bij en de machine is voor alle soorten aardappelen geschikt”, aldus Dekker. Het belangrijkste kenmerk van deze machine is dat deze degelijk is en doet wat hij moet doen. En dat is aardappelen planten op een verantwoorde wijze met zo’n min mogelijk schade aan de plant.

SIZED_POOTGOED AARDAPPELRASSENTwee- of vierrijer uitvoering
De snarenplanter is leverbaar in 2 en/of 4 rijen met een rijafstand van 75 en 90 cm. De aardappelen vallen vanuit de bunker op een lopende band. De ultrasonische sensoren zorgen voor een regelmatige aanvoer op de snaren en registreren de snelheid. Vervolgens regelt de computer of er meer of minder aardappelen gegeven moeten worden. De aardappelen worden opgelijnd op de centrale band. Het dieptewiel zorgt voor de exacte plantdiepte. Verder is de machine compact en uitgevoerd met een parallelogram, rijenopener en dieptewiel. De telling gebeurt elektronisch en de 510mm dikke schijven zorgen dat de aardappelen goed met grond worden afgedekt. De ideale snelheid ligt tussen de 8 en 12 km per uur.

Kostprijs en opties
De snarenplanter voegt een extra keuzemogelijkheid toe aan aardappeltelers en loonbedrijven die op zoek zijn naar een machine die degelijk gebouwd is en kostentechnisch interessant is. Een getrokken en gedragen (is goedkoper) aardappelplanter wordt aangeboden in de 2 of 4-rijige uitvoering. De 4-rijige getrokken snarenplanter kost bruto 48.000 euro en de 2-rijige is vanaf 25.000 euro leverbaar. Als extra optie kan gekozen worden voor een spuit, kunstmest- en microgranulaat opbouw, elektronische regeling, hydraulische markeurs, aanaardkappen (staal, RVS of kunststof bekleed), sporenwisser, radar, en controle camera’s. Ultrasonic sensor is standaard want deze regelt de toestroom van de aardappelen voor de snaren.

 

 

%d bloggers liken dit: