CombCut: onkruiden biologisch maaien

Loonbedrijf Volkerink uit Heino (Overijssel, Nederland) haalde onlangs een Zweedse innovatie voor biologische onkruidbestrijding naar Nederland. Deze zogenaamde CombCut (inderdaad, kammaaier), is in staat om onkruiden te maaien in volveldsgewassen zoals gras en granen.

Op zich is de CombCut niet nieuw. Het bedrijf Just Common Sense AB bracht de CombCut zo’n 2 jaar geleden op de markt. Het werktuig kan op verschillende hoogtes gebruikt worden om onkruiden zoals Akkerdistels, Ridderzuring, Pinksterbloemen, Melganzenvoet en opslag zoals wilde haver te bestrijden. 

Het principe is eenvoudig, een vingerbalk met scheermesjes snijdt de onkruiden af. Bij toepassing in grasland passeert het gras de mesjes ongeschonden, alleen de onkruiden met hun dikkere stengels worden afgesneden. Hydraulisch aangedreven roterende borstels vegen het meeste maaisel tussen de vingers weg.

In grasland loopt de CombCut normaal gezien op steunwielen die in hoogte verstelbaar zijn. Is het nodig om hoger te werken, dan hangt de CombCut gewoon in de hef. Zo kan dus bijvoorbeeld ook wilde haver in graan aangepakt worden.

De CombCut is leverbaar in 6 of 8 meter werkbreedte en meest geschikt voor rijsnelheden rond 10 km/u.

www.volkerinkheino.nl
> www.justcommonsense.eu

%d bloggers liken dit: