Claas Tucano nu ook op hellingen

Met de nieuwste generatie Tucano’s introduceert Claas een hele reeks nieuwe en beproefde technologieën in de serie. De nieuwe maaidorsers worden onder andere uitgerust met de nieuwste CEBIS-terminal en voor het eerst zijn er ook Montana-versies van deze middenklasse dorser.

Met de nieuwe CEBIS-terminal en herwerkte armleuning heeft de chauffeur alle belangrijke functies van de maaidorser onder zijn vingers. De CEBIS kan zowel bediend worden via het controlepaneel, maar er is ook direct toegang tot de functies via de touchscreen. De belangrijkste functies kunnen ook bediend worden door middel van schakelaars op de armleuning. Deze “snelle toegang” via de schakelaars wordt verder aangevuld door het CEBIS-systeem door gebruik te maken van programmeerbare knoppen op de CMOTION-multifunctionele joystick. Om optimaal zicht te hebben tijdens het werken kan de terminal uit het gezichtsveld geschoven worden.

Hellingen tot 18%

Voor loonwerkers die geregeld op hellingen moeten dorsen, maar geen nood hebben aan de topklasse Lexion’s introduceert Claas nu ook de Tucano Montana. Het Montana-hellingcorrectiesysteem compenseert hellingen tot 16% (18% op Tucano 430 en 560). Tijdens het oogsten past het systeem automatisch de nodige functies aan om optimaal te dorsen. De hellingsgraad en hoek van het maaibord worden weergegeven op de terminal. De Montana-modellen zijn uitgerust met een manuele transmissie met 2 groepen van telkens 2 versnellingen. Het motortoerental wordt automatisch aangepast aan het benodigde vermogen. Schakelen gebeurt tijdens het oogsten automatisch. Het vernieuwde aandrijfsysteem op de 4 wielen verhoogt de tractie met 70% tegenover een standaard vierwielaandrijving.  Zijdelingse hellingcorrectie is beschikbaar voor de APS HYBRID Tucano 580, 570 en 560 maaidorsers en voor de APS 6-schudder Tucano 450 en de APS 5-schudder Tucano 430. De graantank op de grootste Tucano-modellen wordt vergroot tot maximaal 11.000 liter.

Auto Crop Flow, eerder al beschikbaar op de Lexion, is nu ook verkrijgbaar op de Tucano-reeks. Door het continu monitoren van de snelheid van het dorssysteem, het afscheidingssyteem, de strohakselaar en het motortoerental worden verstoppingen voorkomen. Hierdoor kan de maaidorser optimaal in alle omstandigheden ingezet worden. Het Auto Slope-systeem regelt de ventilatorsnelheid in verhouding tot de helling van de maaidorser in lengterichting om tijdens dorsen met de helling mee ook tot optimale resultaten te komen.

De Tucano reeks omvat 13 modellen, met een motorvermogen van 245 pk (Tucano 320) tot 381 pk (Tucano 580). Alle motoren zijn afkomstig van Mercedes Benz, voldoen aan de Stage V/Tier5-normen en beschikken over het Dynamic Power motormanagementsysteem. Deze functie, eerder al toegepast op de Jaguar-hakselaars, matcht de motorvermogenscurve met de werkomstandigheden. Zo is het mogelijk om brandstof te besparen wanneer weinig vermogen nodig is, maar is het volledige vermogen beschikbaar wanneer de omstandigheden er om vragen. Op volle belasting draait de motor op 1.900 toeren per minuut, onbelast bedraagt dit 850 toeren per minuut.

 

%d bloggers liken dit: