Claas toont 2de generatie Lexion maaidorsers

Claas gaf recent hun Lexion maaidorser-reeks updates die  groot genoeg zijn om te spreken van een nieuwe generatie van de reeks. Met 6 schudder- en 7 hybride modellen en vermogens tussen 313 en 790 pk is er voor elke bedrijfsvorm wel een geschikte machine. Claas besteedde veel aandacht aan de vernieuwing van het dorssysteem waarbij de fabrikant rekening hield met zowel prestaties als (stro-)kwaliteit.

Lexion 7000 & 8000
De Lexion 7000 & 8000 reeks zijn hybride machines uitgerust met het nieuwe APS Synflow dorssysteem. In dit nieuwe systeem wordt gebruik gemaakt van een  versneltrommel, een dorstrommel van 755 mm en  een verdeeltrommel met een diameter van 600 mm. Op de 8000 serie is het dorssysteem 1700 mm breed, op de 7000 serie is dit 1420 mm. Na de dors- en verdeeltrommel volgt het rotordorssysteem. Om snel wisselen tussen verschillende te oogsten gewassen mogelijk te maken voorzag Claas de mogelijkheid om alle zeefsegmenten hydraulisch verstelbaar te maken vanuit de CEBIS boordcomputer. Daarnaast is er voor de dorstrommel een zwenkbare dorskorflijst gemonteerd die hydraulisch in- en uitgeschakeld kan worden om de agressiviteit van het dorssysteem indien nodig te verhogen. Met een instelbare trommelsnelheid tussen 160 en 920 toeren per minuut is het APS Synflow dorssysteem bruikbaar voor alle te dorsen gewassen.

Het Jet Stream reinigingssysteem maakt gebruik van 6 of 8 turbines, afhankelijk van het model. Door de luchtkanalen aan te passen wordt continu lucht aan hoge druk door de zeven geblazen. De zeven en turbines zijn elektrisch instelbaar vanuit de cabine. Met de 4D functie worden zijdelingse hellingen tot 20% gecompenseerd.

De kleinste graantank heeft een inhoud van 10.000 liter terwijl de Lexion 8900 over een graantank met een inhoud van 18.000 liter beschikt. Lossen gebeurt met maximaal 180 liter per seconde op de grootste modellen, voor het afvullen van wagens zonder morsen kan deze snelheid gehalveerd worden. In totaal zijn er 7 verschillende lospijpen beschikbaar, met een maximale lengte van 12 meter. Door de hoek van de lospijp te vergroten tot 105° heeft de chauffeur perfect zicht tijdens het lossen, zonder zich veel te moeten draaien op de stoel.

Ook de cabine kreeg een make-over. Achter de bestuurderszetel werd meer ruimte gecreëerd, en ook de armleuning werd hertekend voor extra ergonomie. Daarnaast kunnen de armleuning en CEBIS terminal onafhankelijk van elkaar ingesteld worden volgens de wensen van de chauffeur. Instellen van de machine kan op 3 manieren: via de CEBIS touchscreen monitor, met de draai/drukknop op de CEBIS monitor of via de knoppen op de armleuning die directe toegang geven tot de belangrijkste functies. De C-Motion bedienhendel groepeert eveneens de belangrijkste functies zoals heffen/zakken van het maaibord, inschakelen van het automatisch stuursysteem en de rijsnelheid. De nieuwe Lexions zijn eveneens uitgerust met het Cemos Automatic systeem die de maaidorser toelaat om automatisch de instellingen te wijzigen voor een optimaal oogstprocédé bij een vooraf ingestelde graankwaliteit.

Onder de motorkap zitten MAN of Mercedes Benz motoren, afhankelijk van het type. Het vermogen van de machines varieert tussen 408 pk voor de Lexion 7400 en 790 pk voor de Lexion 8900. Deze laatste kreeg de nieuwste MAN 16,2 l zescilinder onder de kap. Alle motoren voldoen aan de Stage V emissiestandaarden. De motoren zijn voorzien van het Claas Dynamic Power systeem waarbij de vermogenscurve automatisch wordt aangepast aan het gevraagde vermogen.

Behalve de Lexion 7400 kunnen alle nieuwe Lexion modellen uitgerust worden met TerraTrac geveerde rupsen. De maximale rijsnelheid bedraagt 40 km/u, zowel voor de machines op banden als voor de machines op rupsen.

Lexion 5000 & 6000
Ook de Lexions met schudders kregen een update. Het hart van de machines is het vernieuwde APS Synflow Walker dorssysteem, dat gebruik maakt van 3 trommels. Een eerste versnellingstrommel van 450 mm brengt het te dorsen gewas op snelheid voor de 755 mm grote dorstrommel, die gevolgd wordt door een verdeeltrommel van 600 mm. Op de 6000 reeks is het dorssysteem 1700 mm breed, op de 5000 reeks is dit 1420 mm. De grote trommeldiameters zorgen voor een dorshoek van 132° op de dorstrommel en 116° op de verdeeltrommel. De dorsoppervlakte bedraagt 3,18m² bij de dorstrommel en 2,66 m² bij de verdeeltrommel. Door de synchronisatie van de snelheid van de dorstrommels zorgt dit voor zacht maar efficiënt dorsen. Ook het APS Synflow Walker dorssysteem is uitgerust met de hydraulisch in- en uitschakelbare concave lat voor verhoogde dorsagressiviteit. Na het dorssysteem volgt een zeefsysteem, met 6 schudders op de 6000 reeks en 5 schudders op de 5000 reeks.

Ook de “kleine” Lexions zijn voorzien van het Jet Stream turbinesysteem voor luchttoevoer naar de zeven. Afhankelijk van het model zijn dit 6 of 8 turbines. Het 3D systeem compenseert zijdelingse hellingen tot 20%.  De 5- en 6000 reeks krijgt dezelfde cabine update als de grote Lexions.

De inhoud van de graantank varieert tussen 9.000 liter op de Lexion 5300 en 13.500 liter op de Lexion 6900. Lossen gebeurt, afhankelijk van het model, aan snelheden van 110 l/s, 130 l/s of 180 l/s.

De Lexion 5000 en 6000 serie maken eveneens gebruik van MAN of Mercedes Benz motoren, met vermogens tussen 313 en 507 pk.
De grootste vijfschudder machine, de Lexion 5500, kan uitgerust worden met de geveerde TerraTrac rupsen, de kleinste zesschudder machine, de 6600, is enkel verkrijgbaar op banden.

 

Naast de gekende GPS-oplossingen kunnen de nieuwe Lexion maaidorsers ook uitgerust worden met het Field Scanner systeem voor verhoogde precisie bij het dorsen. Dit systeem maakt gebruik van lasers om de contouren van het te dorsen gewas te volgen, maar kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld spuitsporen te volgen. Hierdoor kan niet alleen een rechte A-B lijn gereden worden, maar kunnen ook percelen met kromming gevolgd worden.

%d bloggers liken dit: