CLAAS AXION 960 CEMOS duurzaamste tractor van 2021

Een internationale jury van 26 gespecialiseerde journalisten verkoos de CLAAS AXION 960 CEMOS tot duurzaamste tractor van het jaar 2021. Voor CLAAS onderstreept de onderscheiding de relevantie en het unieke karakter van het CEMOS-dialoogsysteem voor tractoren.

EIMA en Agritechnica beurs

Elk jaar reikt een jury van 26 landbouwjournalisten uit 25 landen de Tractor of the Year Awards uit. Normaal gesproken kiest de jury de winnaars elk jaar afwisselend gekozen op EIMA of Agritechnica. Vanwege de coronapandemie vond de prijsuitreiking dit jaar voor het eerst virtueel plaats; en is via een livestream uitgezonden.

Als winnaar in de categorie “Duurzaamste tractor van het jaar 2021” won de CLAAS AXION 960 CEMOS het van 17 andere finalisten. De „Sustainable TotY”-prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor tractoren die zich onderscheiden door hun bijzonder duurzame technologie.

Optimalisatie van techniek en elektronica

„Met de Claas AXION 960 is dankzij het CEMOS-systeem een grote stap gezet richting duurzamere landbouw. Alle technologie in deze tractor is ook zeer eenvoudig te bedienen. De optimalisatie van techniek en elektronica, niet in de laatste plaats de optimalisatie van de bandenspanning, stelt deze tractor in staat om opmerkelijke brandstofbesparingen te realiseren met daarom een veel efficiëntere capaciteit in het veld en onder alle werkomstandigheden”, verklaarde de jury in de motivering.

CLAAS AXION 900-serie

CLAAS introduceerde in september 2020 de AXION 900-serie volgens Stage V. Voor het eerst kunnen de grote tractoren optioneel af fabriek worden uitgerust of achteraf worden voorzien van het CLAAS CTIC bandenspanningsregelsysteem. En het zelflerende dialoogsysteem CEMOS voor tractoren. Deze kreeg onlangs ook het label „DLG erkend” voor tot 16,8 procent brandstofbesparing en tot 16,3 procent grotere capaciteit.

CEMOS

„We zijn verheugd dat de AXION 960 CEMOS met een pakket argumenten de kritische jury wist te overtuigen”, vat Christian Radons, lid van de CLAAS groepsdirectie en verantwoordelijk voor verkoop en service, samen. „Met onze krachtigste standaardtractor combineren we niet alleen comfort met eersteklas krachtoverbrenging; maar ook met uitstekende algemene prestaties en een hoge mate van duurzaamheid. Het is ook bewezen dat de unieke CEMOS voor tractoren de efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Dit ontlast niet alleen boeren en loonwerkers in tijd- en kostendruk; maar ontziet ook op vele manieren het milieu en de bodem. Dieselverbruik, CO2-uitstoot en schadelijke verdichting in de bodem zijn slechts drie aspecten die vanuit duurzaamheidsperspectief positief worden beïnvloed door CEMOS voor tractoren.”

Emissie Stage V

De grote tractoren van CLAAS uit de AXION 900-serie hebben een vermogensbereik van 325 tot 445 pk en voldoen sinds de herfst van 2020 aan emissie Stage V. CEMOS voor tractoren kan voor de AXION 900 CMATIC, AXION 800 CMATIC en ARION 500/600 CMATIC met CEBIS Touch af fabriek worden geleverd; en kun je ook achteraf monteren op tractoren vanaf modeljaar 2018. In het kader van DLG erkend (DLG testbericht 7096) kon CEMOS voor tractoren, bij alle testrijders het dieselverbruik verminderen in vergelijking met de individueel gemaakte chauffeursinstellingen en tegelijkertijd bij 80 procent van de chauffeurs de capaciteit vergroten – en daarmee bewijst, dat het zelfs de beste chauffeurs nog beter maakt. Voor alle AXION-tractoren is de nieuwste generatie CLAAS CTICbandenspanningscontrolesystemen af fabriek leverbaar.

Bron: Hilaire Van Der Haeghe

%d bloggers liken dit: