Bosbouwer in Beeld: Dirk Soors

Voor onze eerste bosbouwer in beeld trekken we naar de meest bosrijke provincie van Vlaanderen. Dirk Soors werkt over heel het Vlaamse landsgedeelte maar zijn thuisbasis is in Peer gelegen. Een bosbouwer die een tiental jaar geleden begon met een bijl om hout te klieven heeft ondertussen een arsenaal aan machines om dagelijks vele kuubs snippers te produceren.

In 2005 begon Dirk bij de vader van zijn toenmalige vriendin met de kliefbijl brandhout te klieven. De vriendin is gegaan, maar de passie voor het hout is gebleven. Op het ouderlijke varkensbedrijf werd plaats gemaakt voor stockage van brandhout voor de verkoop, dit handeltje liep zo goed dat in 2008 geïnvesteerd werd in een Hakki Pilke kliefautomaat. Om voldoende hout te hebben om de kliefautomaat draaiende te houden en de klanten te kunnen blijven bevoorraden rooide Dirk zelf bossen. Om ook het tophout te valoriseren volgde al snel de volgende investering, een Lindana TP hakselaar.

SIZED_COVERJenz 420
De Lindana voldeed echter niet aan de verwachtingen. De snipper was goed, maar de machine was te klein om echt op capaciteit te draaien. De in 2010 aangekocht hakselaar werd in 2011 al vervangen door een Jenz 420. Ondertussen heeft deze chipper al bijna 8000 werkuren op de teller staan maar versleten is hij nog niet. De chipper is tweedehands gekocht in Frankrijk. Om hem thuis in Peer te krijgen reed Dirk op 2 dagen meer dan 600 kilometer met de trekker heen en weer! Voor de chipper staat een Case Puma 230 CVX.  Nadat de Jenz aangekocht was werd de strategische keuze gemaakt om niet langer zelf nog bossen te rooien maar zich volledig toe te spitsen op werken in dienst van andere bosbouwers en vellers uit de buurt. Af en toe wordt nog eens een klein bosje gerooid maar de chipper draait meestal in dienst van verschillende vellers uit de buurt. Omdat de Jenz tot het uiterste wordt gedreven op gebied van capaciteit wordt er bij Soors uitgekeken naar een aanvulling op deze machine. Er zijn al enkele machines in demo bekeken, maar de kleur van de nieuwe chipper ligt nog niet vast. Wel is al zeker dat voor de nieuwe chipper een Case Puma 225 CVX komt.

Populier
Het meeste hout dat door de chipper gaat is afkomstig van het vellen van populieren. De stammen worden verhandeld door de vellers, het kruinhout wordt verwerkt tot chips voor energieproductie. Tussen chipper en stockageplaats wordt het transport van de chips gedaan met een Case Puma 150 CVX en een Puma 170 CVX met elk een kipwagen. In afwachting van het definitieve transport worden de chips gestockeerd op een verharde ondergrond. Om de vrachtwagens te laden beschikt Soors over 2 Merlo verreikers. De vrachtwagenchauffeurs moeten zelf hun walking floors laden.  De chipper wordt gevoed door de vaste chipper-operator Luc. Om het materiaal aan te brengen zit Gunther op de Hitachi Zaxis rupskraan. Dirk rijdt met kippers heen en terug tussen chipper en stockage. Gunther zorgt er tevens voor dat al het fijne materiaal keurig opgekuist wordt door met een zelfgemaakte hark vastgeklemd in de sorteergrijper het terrein te harken. “Een proper achtergelaten werf is ons visitekaartje. Wanneer je nadien felicitaties krijgt van een opdrachtgever, dan weet je dat ze voor een volgende werf opnieuw aan je denken!” zegt Dirk.
Op vrijdag gaat Dirk nieuwe werven bekijken of schrijft hij offertes uit. Op de trekker wordt hij dan vervangen door Piet, die op zelfstandige basis werkt.

Lees meer over deze Bosbouwer in Beeld in het maart-nummer van De Loonwerker.

%d bloggers liken dit: