Terol Boomverzorging uit het Noord-Hollandse Castricum gaat grote boomstobben tegenwoordig te lijf met de Piranha 10. Steven Terol heeft vanuit de ‘bosbouwcabine’ van de Valtra T214 TwinTrac goed zicht op het nieuwste model van Ufkes Greentec. Hij is erg te spreken over de aandrijving rechtstreeks van de aftak op het freeswiel en de duizend millimeter doorsnede waarmee de stobben worden aangepakt. “De frees heeft een grotere massa en slaat dan ook langer door.”
Op het freeswiel van de Piranha 10 zijn 56 beitels geplaatst. Ten opzichte van de voorganger is de vernieuwde stobbenfrees een stap vooruit als het gaat om kracht. Dit was ook een nadrukkelijke wens van Terol Boomverzorging. “Het freeswiel is extra zwaar waardoor ook de grotere stobben met gemak in één keer worden weggefreesd”, concludeert Steven Terol. De acht speciale snijbeitels, of happers zoals Terol ze noemt, zorgen ervoor dat ook het fijne materiaal zoals takjes wordt stuk geslagen. Een dubbele rij zware kettingen die aan de hydraulisch verstelbare beschermkap hangen minimaliseren het wegspatten van het materiaal. “Vanwege de extra slagkracht geen overbodige luxe.” Met de verzwaarde dozerbalk kunnen de gaten worden dichtgeschoven.
Flexibel bij lastige locaties
De machine heeft een groot freesbereik door de dubbele arm en een zwenkbereik van 3,5 meter. Dit maakt de stobbenfrees een stuk flexibeler bij lastige locaties. Steven Terol is daarnaast erg te spreken over de aftakaandrijving die zorgt voor het mechanisch vermogen van het grote freeswiel. “Dat de aandrijving direct van onze 230 pk trekker komt maakt de machine extra sterk, je hebt immers geen krachtsverlies met de hydrauliek. De aandrijving via de aftak zorgt bovendien voor bedrijfszekerheid.” Hij is ook erg te spreken over de nieuwe afstandsbediening die een stuk minder schokkerig is. Het feit dat de strooiklep automatisch mee nivelleert is extra bedieningsgemak.
Terol stipt nog een aantal pluspunten aan zoals de goede bereikbaarheid van smeerpunten. Ook de frontbumper is een pre. “Met het oog op de veiligheid wordt dit vanuit opdrachtgevers als gemeenten enorm gewaardeerd. De frontbumper heeft bovendien ruimte voor materialen, zo berg ik er onder andere een bladblazer in op.”
Pluspunten genoeg. Dat de beitels, die op den duur wegslijten, alleen met een moerboor zijn los te maken, is nog wel een punt van verbetering. Ook spatflappen zijn een must, maar daar wordt vanuit Ufkes aan gewerkt, weet Terol. “Ik vertrouw daar ook op. We hebben al sinds het begin van ons bedrijf machines van Ufkes. Het zijn kwaliteitsmachines en we zijn enorm te spreken over de service. Als er een probleem is, lossen ze het rap op. Ze betrekken ons als klant ook bij de ontwikkeling, zodat er ook daadwerkelijk een machine staat die bij de praktijk past.”
Duurzame samenwerking
Terol Boomverzorging werkt veel voor overheden, gemeenten en provincies. In het machinepark zitten veel machines van Ufkes. Onder andere een bosfrees voor op de mobiele kraan, een klepelfrees, een houtversnipperaar, een Predator-rupsstobbenfrees en een mobiele houtversnippercombinatie. “Bij die laatste is Ufkes op dit moment bezig met het opbouwen van een Epsilon-kraan aan de achterkant.”
Steven Terol is in 2008 begonnen met zijn onderneming in boomverzorging. De laatste zes jaren zit het bedrijf behoorlijk in de lift. De naamsbekendheid in de omgeving is gegroeid, maar ook de samenwerking met loon- en grondverzetbedrijf Groen uit Castricum werpt z’n vruchten af. Terol Boomverzorging is met een opslag, kantine en werf niet alleen gevestigd op het terrein van het loonbedrijf, Cor Groen en Steven Terol zijn inmiddels een goed op elkaar ingespeeld team in groenonderhoud. “De duurzame samenwerking staat bij mij hoog in het vaandel. Het spelletje in bosbouw kan ook best gevaarlijk zijn. Dan moet je goed op elkaar ingespeeld zijn en veel vertrouwen in elkaar hebben.” Net als de goede samenwerking met Cor Groen geldt dat ook voor de vaste zzp’ers waar het bedrijf mee werkt. Recent heeft Steven Terol voor alle medewerkers een wintersportvakantie verzorgd. “Dat soort dingen zijn belangrijk, want je wilt dat iedereen elkaar wat gunt en helpt als dat nodig is.”
Voor de minder drukke momenten nam het bedrijf recentelijk ook een openhaardhouthandel over in Heemskerk. “Maar die rustige momenten zijn er voorlopig niet”, lacht Terol.
Tekst en beeld: Martin de Vries
Dit is een artikel uit vakblad de Loonwerker. Meer lezen, abonneer u dan hier.