Bos aanplanten van uit de lucht

Het opnieuw aanplanten van bossen is, omwille van moeilijk begaanbaar terrein, nog altijd grotendeels handwerk. DroneSeed, een startup uit Portland (Oregon – VS), heeft een oplossing ontwikkeld voor het zware manuele werk. Zij schakelen drones in om hellingen en moeilijk te bereiken terrein te herbebossen.

Een eerste drone scant en analyseert het terrein om de ideale groeiplaatsen voor zaailingen in kaart te brengen. Een tweede drone gebruikt deze gegevens om het bos in te zaaien. Deze drone is uitgerust met een pelletlanceerder die zaadpellets onder hoge druk afvuurt en zo het zaad in de grond inbrengt. De zaadpellets bevatten naast het zaadje ook meststoffen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen om schimmels te bestrijden.

“We strooien niet zomaar zaad in het rond”, vertelt Lauren Kozak van DroneSeed. “Bij het scannen van een terrein elimineren we eerst de stukken die te dicht bij wegen, gebouwen of water liggen. De rest van het terrein wordt dan in kaart gebracht volgens bepaalde karakteristieken zodat we de ideale groeiplaatsen kunnen bepalen om de zaailingen de beste uitgangspositie te geven. Omdat de drone geen hinder ondervindt van rotsen, omgevallen bomen of begroeiing kunnen we zo de moeilijkste terreinen opnieuw bebossen en zo de bosbouwsector veilig stellen voor de toekomst.”

%d bloggers liken dit: