De Beurs van Libramont is van 28 tot en met 31 juli 2023 toe aan zijn 87ste editie. Het concept van deze editie zal in de basis niet anders zijn dan andere jaren. Uiteraard zijn er ook een aantal specifieke accenten. Volgens directrice Natacha Perat zijn het erg onzekere en bedreigende tijden voor de landbouwsector. “De beurs wil daarom de vitrine zijn van een sector in transitie. Er is nood aan inspiratie en oplossingen. De hele landbouwgemeenschap kan hier samenkomen en genieten van de mogelijkheden om nuances te zien in de vaak complexe dossiers.”
200.000 bezoekers, 700 exposanten, 4.000 merken en oplossingen en 2.800 dieren op een terrein van 100.000 vierkante meter. Dat zijn de cijfers die illustreren dat de Beurs van Libramont een belangrijke rol kan opnemen bij het ondersteunen van alle betrokkenen uit de sector. Het algemene thema ‘Hier begint een duurzame wereld’ blijft van toepassing, meer dan ooit zelfs. Via standhouders, evenementen, wedstrijden, demonstraties of conferenties proberen de organisatoren de sector te inspireren. Enkele hoogtepunten die de organisatoren vermelden zijn de Smart Farming cluster met digitale oplossingen voor de landbouwwereld, het demonstratiecentrum voor innovatieve landbouwpraktijken of de mecanic Show. Via themaroutes kunnen bezoekers specifieke rondes maken. Volgens Natacha Perat zijn er minstens vijf goede redenen om de beurs te bezoeken. “Libramont is vier dagen je vijf zintuigen ten volle benutten, vier dagen een brede waaier van mogelijkheden verkennen, vier dagen van durf en verandering, vier dagen van samenwerken aan een duurzame wereld en vier dagen van gezellige professionele ontmoetingen.”
Mecanic Show
Voor veel bezoekers is de Mecanic Show, die dagelijks doorgaat, wellicht één van de hoogtepunten van de beurs. In 2022 werden fabrikanten geconfronteerd met stijgende energie- en grondstofprijzen waardoor het aantal aanvragen lager lag dan gewoonlijk. Dit jaar was het aantal aanvragen opnieuw op peil. De jury selecteerde daarom maar liefst achttien innovaties. Vijf daarvan zijn machines voor de ruwvoederwinning. De Krone Big M zelfrijdende maaier met een speciaal frontmaaiergeleidingssysteem, de bandhark Mergento VT9220 van Pöttinger, de McHale V6760, een pers met variabele perskamer, de New Holland Big Baler (samen met de T7 PLM Intelligence trekker) en de Mc Hale Fusion 4 perswikkelaarcombinatie. Verder zien we de Waalse fabrikant Robert met zijn Hydropail 1 GL Compact stroblazer, net als de Emily Vortex, een andere stroblazer.
Er zal ook een eerbetoon worden gebracht aan de heer Otto Oestges. Hij was de oprichter van de Mecanic Show en overleed vorig jaar.
Tekst en beeld: Seppe Deckx en organisatie