Bermen maaien met John Deere en Vandaele

Agro-aanneming CVBA nam vorige week hun nieuwe John Deere 6110R met Vandaele armmaaier in ontvangst. De combinatie werd geleverd door John Deere dealer Bart Verwilst – Raedt BVBA.

De combinatie zal worden gebruikt om de akkerranden te maaien in de regio Oostkamp –  Beernem – Ruiselede – Wingene. Een aantal landbouwers zullen vast de trekker bemannen, en in loondienst bij andere landbouwers het maaiwerk uitvoeren. Iedere landbouwer in deze streek kan beroep doen op de diensten van agro-aanneming. Een gelijkaardig project zal worden opgestart in Oost-Vlaanderen.

Het hele project kadert in een plan voor ecologisch beheer van de akkerranden nabij waterlopen. De klepelmaaier biedt een oplossing voor het onderhouden van de akkerranden nu de verplichte spuitvrije zone van 1 meter naast waterlopen is ingevoerd. Dit project wordt zowel op Europees vlak als op regionaal vlak gesubsidieerd. Hierdoor kan de kostprijs worden gedrukt zodat het laten maaien van de akkerranden voor de boeren aantrekkelijker wordt. Om het hele initiatief bekend te maken kregen alle landbouwers van de betrokken regio een folder in de bus.

De bedoeling is dat de akkerranden van zowel weilanden, lege akkers als beteelde akkers kunnen worden gemaaid. Om deze reden zal de trekker nog worden uitgerust met andere wielen, zodat een spoorbreedte van 2m 25 wordt bereikt. Hiermee moet het mogelijk zijn om door bvb aardappelen of mais te rijden zonder schade aan te brengen aan het groeiende gewas. De maaier is uitgerust met een afzuigsysteem waarmee het gras weggezogen wordt uit de berm. Door middel van een hydraulisch draaibare kop op de uitlaat van de turbine kan de chauffeur kiezen in welke richting het gemaaide gras wordt uitgeworpen. De krachtige turbine zorgt ervoor dat het gras zeer fijn wordt verdeeld over de akker of het weiland, zodat geen vervelende ophopingen of eventuele gewasschade voorkomen. De combinatie zal actief zijn tot dit najaar, oktober-november.

Voor verdere info: www.randenmaaier.be

%d bloggers liken dit: