Familiebedrijf gebroeders Claeys & Zonen uit Maldegem is met het merk Record een gevestigde waarde als het gaat over mestverspreiders. In 2021 kondigde het bedrijf een grondige update aan van de Vulkan-stalmeststrooiers. de Loonwerker ging dit voorjaar langs bij een gebruiker die na 23 jaar zijn oude Record-stalmeststrooier inruilde voor een Vulkan Evo++.
Olivier Schuppen uit het Limburgse Velm heeft een gemend akkerbouw- en veeteeltbedrijf. Het is een uit de kluiten gewassen bedrijf dat deels beroep doet op een loonwerker maar toch ook zelf heel wat activiteiten uitvoert. Het uitrijden van mest is er één van. Schuppen vertelt dat de nieuwe Vulkan Evo++ begin februari geleverd werd. “Het was ter vernieuwing van de vorige die 23 jaar goed dienst gedaan heeft. Ik wilde onder meer een machine die iets groter was. De vorige was zes meter lang, deze zeven. Dat lijkt misschien niet veel maar het maakt in de praktijk een groot verschil. Vroeger bracht ik het stalmest eerst naar het veld, waarna ik het daarna weer moest laden als ik het wilde uitrijden. Met deze grotere bak spaar ik een stap uit. En het feit dat ik nu via load-sensing werk, is heel gemakkelijk.”
Evoluties
Daan Versele, verantwoordelijk voor verkoop bij Record, staat stil bij de evoluties van het vorige model. “Tien jaar geleden was er een grote aanpassing wat betreft de molens. Iets meer dan vijf jaar geleden was er dan een grote evolutie van het elektronische gedeelte. Nu bieden we een brede waaier aan bedieningsmogelijkheden. Startend van een eenvoudige bedieningskast voor enkel de aandrijving van het bodemtapijt tot een uitgebreide versie waarbij ook de guillotinedeur en optionele kantstrooiinrichting kunnen bediend worden. Maar ook een eenvoudig touchscreen met automatische snelheidsregeling van het tapijt en met sensoren voor de deur en bodemsnelheid werd mogelijk. De logische verdere stap was werken met Isobus met taakkaarten en statisch of dynamisch weegsysteem. Nu is er standaard af fabriek geen bediening van het tapijt voorzien. Dit omdat zowat alle tractoren tegenwoordig vanuit de cabine het debiet kunnen regelen. We zien veel loonwerkers of landbouwers die gewoon de stekker in het contact steken en vanuit de tractor de snelheid van het tapijt regelen.”
Conische kast handelsmerk Record
De laatste en meest zichtbare evolutie was er bij de EVO++ waarbij de vorm van de kast aangepast werd. “De conische vorm van de kast is zo ontwikkeld dat het materiaal nog vlotter en egaler naar de verdeelwalsen wordt gebracht. Doordat de bak voor de molen verbreedt, vraagt het veel minder vermogen van de aftakas voor de aandrijving van de molens en van het bodemtapijt. Het materiaal moet minder worden geduwd naar de molens toe. Anders komt het daar samengeperst toe, nu gaat de kast net ervoor open. De kracht is dus veel minder. Het materiaal valt uit elkaar net voor de molen en gaat dan erdoor. Dit resulteert dan ook in een egaler strooibeeld.
Bij de mestwagens hebben we nu alles aangepast wat we wilden. We hebben het strooibeeld geoptimaliseerd, onze achterstand naar bedieningsfunctionaliteiten meer dan ingehaald en met de conische kast het design hedendaags gemaakt.”
Comfort op de weg
Olivier Schuppen is inderdaad tevreden over het strooibeeld. “Maar wat me daarnaast verbaasd heeft, is het comfort op de weg. Met zijn grote wielen trekt de strooier heel erg licht. Ik heb er een trekker van 175 pk voor staan. De gedwongen stuuras maakt het manoeuvreren makkelijk, wat toch belangrijk is bij een mestwagen. Hij draait erg kort en mijn dieselverbruik is afgenomen. Ik had het ook moeilijker verwacht bergop. Het gewicht komt toch allemaal achteraan maar toch ervaar ik geen problemen. En het is echt niet vlak hier. In het veld heb ik met de tandemasser ook een beter draagvermogen. Het blijft voor mij een ‘simpele wagen’ die sterk is en doet wat hij moet doen.”
Tekst en beeld: Seppe Deckx
Het volledige artikel verscheen in vakblad de Loonwerker. Meer van dit soort artikels lezen? Abonneer u dan hier op vakblad de Loonwerker.