Becker Aeromat Profi-Line E-motion met GPS

Met “Becker is back” gaf Kongskilde een aantal jaren geleden aan dat het met het merk Becker terug is op de markt voor precisiezaaimachines. Vanaf dat moment was ook de E-motion uitvoering met elektrische aandrijving en ISOBUS terminal beschikbaar. De Loonwerker vroeg enkele gebruikers naar hun ervaringen.
Eerlijk is eerlijk, wie tegenwoordig aan precisie maïszaaiers denkt, denkt niet direct aan Becker. De van oorsprong Duitse specialist voor grondbewerking en zaaien is sinds 1997 onderdeel van het Deense Kongskilde Industries. Niettemin onderscheidt Becker zich op een aantal fronten onder andere met het gepatenteerde “Compressed Air System”.


sized_141“Machine leek ons verder qua ontwikkeling”
Eén van de eerste Nederlandse gebruikers van de Aeromat Profi-Line met E-motion elektrische aandrijving is Elweco BV uit het Gelderse Exel (Laren). Het bedrijf is momenteel aan het derde seizoen bezig met een 12-rijer in combinatie met een fronttank. “Voorheen zaaiden we met twee 6-rijers van een ander merk”, zegt Chiel Tragter, bedrijfsleider van Elweco BV. “We wilden graag toe naar één combinatie met dezelfde capaciteit als de twee 6-rijers. Omdat we sceptisch waren over de werkelijke capaciteit van één zaaicombinatie, was GPS aansturing een voorwaarde. Op dat moment hebben we twee merken bekeken: ons merk van destijds en Becker. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de combinatie Becker – SBG, vooral omdat de Becker Aeromat ons verder leek qua ontwikkeling. Na twee seizoenen kunnen we ook zeggen dat de Becker minder onderhoud vraagt.”

GPS was voor de aanschaf van de Becker – SBG combinatie nog niet sized_04 LW05-2014 Becker (IMG_7105)aanwezig. Bedrijfsleider Tragter was verrast om te zien dat de RTK-GPS stuurautomaat daadwerkelijk tot op 1 à 2 cm nauwkeurig stuurt. “We hadden paaltjes uitgezet en lieten de trekker met de stuurautomaat actief heen en weer rijden. Ik had verwacht dat de trekker de paaltjes plat reed, maar de trekker reed er precies tussendoor”. Het GPS systeem zorgt er tevens voor dat de aansluitrijen op de kopakker exact kloppen en het voorkomt overlap op gerende percelen.

Elweco zaaide de afgelopen seizoenen met de Becker Aeromat telkens zo’n 400 hectare. Dit seizoen verwacht Tragter een areaal van zo’n 650 hectare door een recent beklonken fusie van Elweco BV met C.W.V Medo uit Vorden. Het aantal gehakselde hectares stijgt hierdoor zelfs met 50% van 500 naar 750 hectare.
De eerste Belgische gebruiker met GPS aansturing is Loonbedrijf Verhelst, Gebr. uit Zulzeke (Kluisbergen, België). Verhelst zaait jaarlijks tussen 300 en 350 hectare met een 8-rijige Becker Aeromat Profi-Line E-motion.

%d bloggers liken dit: