Bas in Amerika: Deel 4

In mijn vorig verslag waren we volop bezig in Spearman, Texas. En één maand later, zitten we al in Mott, North Dakota!

Na Texas, was Colby, Kansas de volgende stop in onze reis naar het noorden. 1ste verhuis gebeurde 4 Juli, 2de deel 6 Juli. In Colby hebben we het graan afgereden voor Franklin Farms, de buurman van de familie Beckley, die had ongeveer een 1400 ha voor ons om af te rijden. Hier waren de 2 crews terug samen! Op 4 velden met irrigatie na, werden alle velden geoogst met de “Shelbourne stripper header”. In tegenstelling tot het conventionele systeem met mes en haspel, wordt hier enkel de halm van het gewas “geslagen”, Een systeem met voor- en nadelen.

Voordelen:

  • enkel de halm gaat in de combine, maakt het makkelijker om te dorsen.
  • gewasresten blijven op het land beter verdeeld ten opzichte van de hakselaar en spreider -> organische stof voor de volgende teelt
  • het houdt de bodem vochtiger en creëert een beetje een schaduw tegen de zon.
  • ook gelegerd gewas kan worden geoogst met dit maaibord

Nadelen:

  • de halm wordt van het stro gescheiden door een snel draaiende rotor, dus er is sowieso al een redelijk verlies vóór het de machine in gaat.
  • voor de velden met terrassen is dit “a pain in the ass” aangezien deze maaiborden niet flexibel zijn.

De opbrengsten die we in Colby hadden waren hoog, rond de 7000 tot 7500kg/ha. Dit had Chet (vader van Josh) nog nooit eerder gezien op droog land (zonder irrigatie)

Net als bij jullie hebben we hier ook warme dagen gehad rond de 40°C, natuurlijk vielen die dagen wanneer we net gedaan hadden, en de combines moesten worden afgeblazen… just my luck! Dit werk deden we ’s morgens en ’s avonds. Overdag kregen we vrijaf, zodat we wat verkoeling konden opzoeken in de vijver.

Op 22 juli volgde dan de verhuis naar onze volgende stop, dit was in Harrold, South Dakota, een reis van 820km. In Harrold hadden we tarwe en erwten om te dorsen. Dit was de locatie waar ik 3 jaar geleden voor de 1ste keer met de combine mocht rijden om 3 weken lang erwten te dorsen. Echter heb ik deze keer vrijwillig mijn combine ingeruild voor de tractor met overlaadwagen.. heb de vorige keer genoeg erwten gezien?. Dit jaar zijn er op 3 van de 6 maaiborden extra vijzels voorzien om de erwten beter binnen te krijgen, wat geen overbodige luxe blijkt te zijn! Het stro van de erwten is vrij licht (beetje vergelijkbaar met het tumbleweed uit de Amerikaanse western films dat soms eens voorbij komt rollen) zonder de extra vijzel heeft het flexdraper maaibord weinig te zeggen, het gewas hoopt gewoon op, en de rubberen transportband heeft er geen grip op. Het weer zat er niet altijd mee waardoor we niet veel hectares hebben kunnen afrijden. En aangezien de akkerbouwer op onze huidige stop (Mott, North Dakota) al zenuwachtig werd, hebben we 1 crew (waar ik toe behoor) al naar het noorden gestuurd om daar al te beginnen met enkele velden ( 3 augustus), en bleef Josh nog een week langer in Harrold.

Hier in Mott, North Dakota zijn we aan het werk voor Ron en Randy Reich (vader en zoon) welke samen + 3000 ha hebben voor ons om af te rijden, hier doen we tarwe en koolzaad. De eerste week verliep vrij goed, doch traag aangezien de vrachtwagens het graan moesten transporteren naar een “grain elevator” in Mclaughlin (South Dakota + – 150km hier vandaan). Wegens de dauw konden we maar rond de middag starten, en ten laatste om 16u moest de laatste vrachtwagen vertrekken om nog op tijd te kunnen lossen bij de grain elevator, aangezien die sloot om 18u (wat ik bijzonder vroeg vindt)

Ondertussen hebben we hier ook al enkele regenachtige dagen gehad waardoor we 2 dagen vakantie hebben gekregen, waarbij ik en enkele collega’s de streek rond Mount Rushmore hebben bezocht, (Deadwood, Sturgis, Rapid City). En andere collega’s hebben gekozen voor 2 dagen Canada.

Ziezo, dit was deel 4

Adiós en tot de volgende!

Bas De Rycke ” Den Amerikaan”

– We Harvest the crops that feed the world-

Mochten er al mensen zijn die ook graag een stage in de VS zouden volgen via The Ohio Program (loonwerk, akkerbouw, rundvee, gewassen, bloemisterij en dergelijke…, en graag al wat info willen inwinnen, kunnen een mail sturen naar beardmore.4@osu.edu (uiteraard in het Engels)

%d bloggers liken dit: