Bas in Amerika: deel 2

Okido, Deel 2 van mijn Amerikaans avontuur.

 In tegenstelling tot wat ik in mijn vorig verslag verwachte en hoopte, zijn we helaas nog niet vertrokken naar het zuiden (zucht)… de machines daarentegen zijn dit wel al. Op de avond van maandag 6 mei nog doorgewerkt tot 22u ’s avonds in de werkplaats om alles in gereedheid te brengen om de machines dinsdag naaar Rule, Texas te kunnen transporteren. Helaas is het die nacht goed beginnen regenen waardoor ze niet zijn kunnen vertrekken. De reden hiervoor is dat het bedrijf een 5 tal kilometer is verwijderd van de highway (een beetje in “the middle of nowhere”) . En de wegen die we hier tussen de velden hebben zijn niet verhard, waardoor het niet moeilijk is om je vast te rijden na een flinke regenbui. (vandaar dat de pickup’s en 4×4’s zo populair zijn in de VS). Ook ligt het bedrijf nog eens in een dal waardoor we helemaal verloren zijn wanneer de dirtroads er nat bij liggen. Geloof mij, ik spreek uit ervaring… (sorry, geen foto’s)

Een week later (maandag 13 Mei) hebben Tyler (4de seizoen) en Austin (2de seizoen) de 2 combines kunnen verhuizen. Woensdag 15 mei hebben ze dan met de hulp van TJ ook 2 combines en 1 tractor naar Hobart, Oklahoma gebracht.

Ondertussen is Tyler al naar Rule, Texas getrokken samen met zijn crew, en zijn ze daar aan het wachten tot wanneer de tarwe rijp is om te oogsten (tot 2 jaar terug gebeurde dit nog onder leiding van Jake, die er helaas niet meer is). Dit jaar zit ik in Josh zijn crew, en was het plan om vrijdag 24 Mei naar het zuiden te trekken. Inderdaad, “was”, want ra ra ra, we kregen weer een hele boel regen over ons heen. En als het niet bij ons aan het regenen is, dan wel in Oklahoma…. Voorlopig is het plan om dinsdag 28 mei te vertrekken. Maar terwijl ik dit aan het typen ben, hebben ze hierboven weer beslist om wat regen naar beneden te sturen! (diepe zucht), dus fingers crossed, en hopen dat tegen dinsdag de wegen goed zijn opgedroogd!

De voorbije weken zijn er ook al verschillende tornado’s geweest hier in het midden van de VS. Ook zelf al 2x een tornado waarschuwing gekregen voor onze streek, maar die hebben we gelukkig gemist. (stiekem hoop ik om er ooit eens één te kunnen zien, liefst van op een ruime afstand natuurlijk)

Naast het werk in de werkplaats, krijgen we in de weekends vrijaf om ook wat leuke dingen te doen. Zo zijn Tyler, Austin en ik (nog vóór de andere collega’s toekwamen op het bedrijf), naar Wichita, Kansas gereden om naar een rodeo te gaan kijken, ofwel PBR (Professional Bull Riding). Later die avond heb ik in een sportbar een Nederlander ontmoet die voor de Agco fabriek werkt, wie had dat ooit verwacht!…. Op de weg terug passeerden we het stadje Hesston, waar Agco is gevestigd met hun fabriek voor de productie van persen, zelfrijdende maaiers en andere hooibouwmachines, waar we uiteraard toch eens even zijn gestopt., helaas was dit op een zondag, dus heb ik enkel foto’s van de buitenkant van het bedrijf. Naast dit zijn we ook naar de Nascar Race gaan kijken in Kansas City met de volledige crew (ritje van 5u). De lokale races hebben we hier in Colby ook bezocht. Hier racen ze op een “dirttrack”.

Ondertussen ben ik blij mee te delen dat iedereen hier geslaagd is voor het rijbewijs voor de vrachtwagen, good job team! Alsook is onze eerste “quitter”, of “opgever”, een feit, . Eén van mijn Amerikaanse collega’s heeft besloten om ermee te stoppen en is de nacht van donderdag op vrijdag vertrokken zonder iemand iets te vertellen, zelfs de baas niet, wat ik zeer raar vindt aangezien er hier een leuke sfeer is, en Josh een zeer aangename baas is om voor te werken.

Adiós en tot de volgende!

Bas De Rycke
“Den Amerikaan”

 Mochten er al mensen zijn die ook graag een stage in de VS zouden volgen via The Ohio Program (loonwerk, akkerbouw, rundvee, gewassen, bloemisterij en dergelijke…, en graag al wat info willen winnen, kunnen een mail sturen naar beardmore.4@osu.edu (uiteraard in het Engels)

%d bloggers liken dit: