Bas in Amerika: deel 1

Dag landbouw – en machineliefhebbers!

Mijn naam is Bas De Rycke, 22 jaar en afkomstig uit Zaffelare (Lochristi). In het middelbaar onderwijs heb ik Elektromechanica gestudeerd. Reeds als kleuter had ik de tractormicroben te pakken gekregen waardoor mijn keuze voor hoger onderwijs snel was gemaakt, namelijk de Thomas More hogeschool in Geel, waar ik mijn Bachelor diploma Landbouw heb behaald met als optie landbouwmechanisatie. Bij de Thomas More hogeschool ligt trouwens ook de basis voor mijn Amerikaans avontuur. Daar ben ik namelijk in contact gekomen met John Beardmore, programma coördinator voor “The Ohio Program” van The Ohio State University. Hij is de persoon die mijn buitenlandse stage heeft geregeld. Dit is een stage die los staat van mijn studie’s is Geel.

Deze diashow vereist JavaScript.

In het late najaar ben ik begonnen met het invullen van het applicatie formulier en op 10 januari kreeg ik het heugelijke nieuws dat Beckley Harvesting uit Colby, Kansas mij wou aannemen!

Op 4 april ben ik vertrokken richting de Verenigde Staten, met als eerste stop Columbus, Ohio. Daar is de Universiteit gevestigd die de stage heeft geregeld. Zo kregen we (ik en stagiairs uit allerlei andere landen) de mensen achter de schermen te zien, kregen we een rondleiding en werd er nog wat papierwerk afgehandeld. En op 6 april heb ik terug het vliegtuig genomen, ditmaal naar Denver, Colorado waar Josh Beckley mij stond op te wachten.

Beckley Harvesting is opgericht in 1955 door Duane Beckley, later overgenomen door zoon Chet Beckley, en nu zijn het de 3 kleinzonen die het bedrijf runnen, met name Josh, Zach en Jake Beckley. Zij combinen allerlei soorten gewassen van Texas tot en met North Dakota. Dit met 6 of soms 7 combines. met elk een maaibord van 12m. Ze oogsten jaarlijks ongeveer 20.000 hectaren

Eenmaal toegekomen op het bedrijf was het studeren voor onze CDL (Custom Drivers Licence), de Amerikaanse versie van ons CE rijbewijs. Ik had reeds voor mijn vertrek mijn CE rijbewijs behaald maar dat telt hier niet, ook niet met een internationaal rijbewijs….

Naast het studeren en leren rijden met de vrachtwagens werd het materiaal natuurlijk ook op orde gezet om naar het zuiden te kunnen vertrekken en te oogsten. 7 combines, 7 maaiborden, 3 tractoren, 5 overlaadwagens, 13 vrachtwagens en aanhangwagens… (in het najaar huren ze 2 extra tractoren)

Voor de oogst zijn we opgesplitst in 2 crews. Ik zit in de crew van Jake. De andere crew valt onder leiding van Josh. Op 12 mei zijn we naar het zuiden vertrokken, naar Rule in Texas. en op 25 mei zijn we eindelijk begonnen met het oogsten van tarwe. Verder hebben we ook Leedey, Oklahoma. en Johnson City, Kansas gedaan. De crew van Josh heeft Hobart in Oklahoma. Spearman in Texas en Colby in de staat Kansas achter de rug. Zij zijn op dit moment in Mott, North Dakota en wij in Harrold (South Dakota).

Van Texas tot en met Johnson City heb ik voornamelijk met de overlaadwagen gereden, wat ik volgens hen ook heel goed deed.

%d bloggers liken dit: