BARTSPARTS: de marktplaats in onderdelen

De loonwerker investeert, is inventief en technisch goed onderlegd. Zijn grootste kapitaal: mensen en de machines. Maar wat nu als zijn machines onderhoud vragen? Stel dat je nieuwe, originele onderdelen kan kopen tegen veel lagere prijzen? Dan bespaar je niet op kwaliteit, maar wel op de kosten. Zeker als je op een plaats onderdelen kan kopen voor alle merken.

 

Juist hiervoor ontwikkelde BartsParts een marktplaats waar naast de dealer ook de eindgebruiker zijn onderdelen kan vinden, rechtstreeks van de dealer. Alle merken met fikse kortingen!

Incourante onderdelen

Het verhaal van BartsParts is heel simpel, legt Arno Verkleij, de bedenker van dit concept uit. “Ik heb zelf jarenlang bij een John Deere dealer gewerkt en ik merkte dat het onze magazijnbeheerders veel tijd kostte om specifiek dat onderdeel voor onze klant te vinden. In vakjargon noemden wij dat ‘incourante’ onderdelen. We belden heel wat af naar collega dealers, omdat je er alles aan wilde doen om je klant te helpen. Vooral ook de loonwerker die bij ons kwam als zijn hakselaar of de schudder was uitgevallen vanwege een klein, maar zeer essentieel, onderdeel.”

“Soms had je geluk en had je collega dealer het artikel wel op voorraad. Soms waren er nog mogelijkheden om het onderdeel te bestellen, maar ook heel vaak moesten we ‘nee’ verkopen. Iets wat wij natuurlijk verschrikkelijk vonden, temeer omdat wij juist ook zoveel incourante onderdelen aanhielden voor onze klanten. En natuurlijk hadden niet alleen wij hiermee te maken, maar vrijwel alle dealers. Ook vandaag de dag is dit nog steeds een uitdaging.”

Een win/win voor iedereen

Het idee van BartsParts kwam vanuit ‘Bart’, die collega was van Arno bij deze John Deere dealer. Als eerbetoon vonden we het leuk om zijn naam te gebruiken als bedrijfsnaam, legt Arno uit. “Wat we doen is heel simpel. Wij vragen aan alle dealers om hun voorraad onderdelen te uploaden naar ons platform. Soms doen we dit met handmatige lijsten, maar steeds vaker gebeurt dit via directe koppelingen tussen het softwarepakket en onze database. Wij vragen de dealer om na te denken over kortingstaffels, zodat de eindklant het onderdeel kan selecteren op prijs. Wanneer vraag en aanbod elkaar hebben bereikt, regelt BartParts vanaf dat moment alles. BartsParts zorgt dat het onderdeel opgehaald wordt, zorgt voor de communicatie met de klant, en regelt vervolgens de financiële afwikkeling.”

BartsParts: een gratis platform voor iedereen

Het unieke van BartsParts is dat niemand wordt uitgesloten. Iedereen mag kopen en aanbieden op het platform. Het is eigenlijk een grote marktplaats voor onze sector en helemaal gericht op incourante onderdelen. Daarnaast is het voor iedereen gratis te gebruiken. Wij hebben er voor gekozen om financiële blokkades uit te sluiten, legt Arno uit. “Als je onderdelen hebt plaats ze dan op ons platform, en als je onderdelen zoekt, zoek dan via ons platform. Natuurlijk moeten ook wij er een boterham aan verdienen, maar dat zit hem dan in een opslag die wij leggen bovenop de korting. Ook hier weer een win voor iedereen.”

Een groot succes

BartsParts is nu goed op gang. BartsParts startte met een beperkte voorraad die zij zelf in beheer had. Deze voorraad aan onderdelen zorgde voor de eerste transacties. Nu zijn we al een volwassen bedrijf en is de waarde van onze virtuele voorraad toegenomen tot een kleine 70 miljoen (rond de duizend merken met wel 400.000 items). Je mag dus best van een succes spreken!

Wilt u meer informatie, neem dan een kijkje op de website van BartsParts.

Bron: BartsParts

%d bloggers liken dit: