AXENT 100.1, nieuwe getrokken kunstmeststrooier van Kuhn

Met een kuipinhoud van 9 400 liter en een maximaal nuttig laadvermogen van 10 400 kg, komt de AXENT 100.1 tegemoet aan de noden van de grootste akkerbouwbedrijven. De machine is uitgerust met een onafhankelijke dosismodulatie per schijf en kan via een snelwisselsysteem uitgerust worden met 2 strooi-inrichtingen. Met Varispread Dynamic is een traploze aanpassing van de strooibreedte mogelijk.

De Axent 110.0 is uitgerust met onafhankelijke dosismodulatie op elke schijf. Hierdoor is er steeds 100% dosering op elke kant. Om de seconde is er een afzonderlijke afstelling van de linker- en rechterstrooischijf in functie van het aandrijfkoppel gemeten op elke strooischijf. De dosis wordt gerespecteerd op elke doseerschuif, er is geen risico op verstopping en EMC detecteert en corrigeert onmiddellijk debietschommelingen.

Twee strooi-inrichtingen zijn beschikbaar en kunnen via een snelwisselsysteem in minder dan 10 minuten gemonteerd worden :

AXIS PowerPack: nauwkeurig strooien van gekorrelde kunstmest op een werkbreedte van 18 tot 50 m.
Het AXIS PowerPack biedt alle voordelen van een gedragen kunstmeststrooier en verzekert een zeer nauwkeurig strooibeeld : EMC-systeem voor de dosismodulatie, CDAverdeelsysteem, debiet van 500 kg/min, extreem traag draaiende roerder, werkbreedte van 18 tot 50 m, VARISPREAD Dynamic en ISOBUS. Extra troef die het gebruikscomfort ten goede komt : de toevoer is volledig geautomatiseerd en behoeft geen tussenkomst van de bestuurder. Van zodra het peil van de kunstmest zakt, treedt de transportband automatisch in werking.

Lime PowerPack
Deze strooi-inrichting is uitgerust met zware schijven met een diameter van 700 mm en is geschikt voor het strooien van grondverbeteringsmiddelen : kalk, natte bulk, organische kunstmeststoffen (pellets)… met een hoge dosering op een maximale werkbreedte van 15 m. De dosering kan oplopen tot meerdere ton per hectare dankzij DPAE waarbij de snelheid van de transportband varieert in functie van de rijsnelheid (DPAE). In combinatie met de verdeelwals wordt ook bij een moeilijk doorstroom een optimale en gelijkblijvende strooiprecisie bereikt.

De AXENT kan ook uitgerust worden met een gestuurde as. Het Trail Control-systeem maakt gebruik van een gyroscoop die op de tractor geplaatst wordt om de positie van de wielen van de AXENT bij te stellen. De draaihoek varieert van 10 tot 17° in functie van de spoorbreedte en de afmetingen van de banden.

De hydropneumatische ophanging van de dissel verbetert het comfort op de weg en op het veld. De hydraulische centrale stuurt de aandrijving van de strooischijven, de transportband en de  doseerschuiven. Deze centrale wordt aangedreven door de aftakas tegen een toerental van 750 omw/min wat het brandstofverbruik van de tractor vermindert. Aangezien er geen enkel oliedebiet vereist is, is deze centrale compatibel met middelgrote tractoren of tractoren met een laag hydraulisch debiet.

Voor het strooien in geren is er het VARISPREAD Dynamic-systeem. VARISPREAD Dynamic past de projectiezone traploos aan. Het gaat hierbij niet om een regeling van de secties, maar wel over een traploze aanpassing van de strooibreedte. Het beheer van geren en overlappingen is nu nog nauwkeuriger zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen.

%d bloggers liken dit: