Drie nieuwe pootmachines bij AVR

AVR, producent van machines voor de aardappelteelt uit  Roeselare, heeft via een digitale persmeeting drie nieuwe pootmachines gelanceerd. De Ceres 200M, Ceres 200H, en de Ceres 440 zijn in werking gesteld. Ook heeft AVR de 440 met haar digitale platform Connect verbonden. Hierdoor staan alle pootinformatie en remote parameters op één plek.

Ceres 440 pootmachine

De AVR Ceres 440 is een doorontwikkeling op de 400. Het betreft dus een vierrijige, gedragen pootmachine die zowel in hydraulische als mechanische versie beschikbaar is. Met de Ceres 440 kiest AVR resoluut voor ISOBUS aansturing en een rij-onafhankelijk hydraulische aandrijving. Een brede bunker zorgt voor gemak bij het vullen en meer capaciteit.

Volgens AVR heeft de 440 ten opzichte van zijn voorganger diverse pluspunten, vooral met het oog op precisielandbouw. De machine wordt aangestuurd via ISOBUS. Het bedienscherm van GPS-systeem of trekker kan dus gebruikt worden om de pootmachine aan te sturen (VT-functionaliteit). Optioneel kan AVR een scherm bijleveren indien gewenst. Daarbij komt de mogelijkheid tot sectie-controle (TC-SC). Ook variabel te poten of bemesten op basis van taakkaarten (TC-GEO) behoort tot de mogelijkheden.

Andere nieuwe elementen

De hydraulisch aangedreven machine is vanzelfsprekend ook uitgerust met een hydraulische motor per rij. Dit biedt volgens AVR meteen een betrouwbaar, snel en onderhoudsvriendelijk row-stop systeem. Bovendien is rijonafhankelijke pootafstand mogelijk. Dat betekent dichter poten in de spuitpaden, maar ook de aansluitende rijen.

De pootmachine is uitgevoerd met grote gekartelde toedekschijven met een diameter van 510 millimeter. De wielen voor de dieptecontrole zijn aanpasbaar door middel van een spindel, die van buiten de machine bedienbaar is. Dit brengt gebruiksgemak en werkveiligheid. Ook aan de afstelling van het trilsysteem werd aandacht besteed, met vlotte toegankelijkheid en precisie als belangrijke punten. Optioneel is er ook de mogelijkheid om de intensiteit van de triller automatisch te doen variëren op basis van de helling.

De Ceres 440 is er in tal van uitvoeringen, van vaste bak 1.5T, tot kipbunker 1.9T capaciteit (4×75), de mogelijkheid tot aanaardkap, met of zonder een drempelmaker. Verder zijn er poeder-, granulaat- en spuitsystemen verkrijgbaar af AVR.

Digitaal platform

De optie om de pootmachine te koppelen met AVR Connect steekt de Belgische machinefabrikant niet onder stoelen of banken. Het digitale platform was al beschikbaar op de Puma 4.0 rooier. Het poot- en rooiverhaal wordt zo nog beter op elkaar afgestemd. Zo is het mogelijk om het verbruik van de trekker te raadplegen. Maar ook verschillende andere parameters kunnen geraadpleegd worden.


Mechanische variant

De Ceres 200M is een volledig mechanisch aangedreven, tweerijige gedragen pootmachine. Het pootsysteem is gebaseerd op hetzelfde principe als van de gekende AVR Ceres reeks, maar hier teruggebracht tot zijn meest eenvoudige vorm. Beschikbare opties zijn verlichting, 2 types vaste bunker (750 kg – 1300 kg), elektrische schudders in de bekerriem, een aanaardkap en fertilizer.

Andere pluspunten zijn de mechanisch aangedreven pootkanaal met verstelbare bodem aan toevoerzijde, vorentrekker in parallelogram en vaste grondopeners met één centraal dieptestelwiel, de mogelijkheid tot integratie rijbemesting en de aanpasbare mechanisch aangedreven schudders

Tweerijige pootmachine

Met de Ceres 200H biedt AVR een tweerijige pootmachine met bijna alle features van zijn grote broers. Alles wat de 4-rijers kan op 2-rij breedte gebracht worden, voor zij die bij destonen vastzitten aan 2-rijig poten.Net als de M-versie is het een tweerijige gedragen pootmachine, maar dan volledig hydraulisch aangedreven, met uitgebreid technologiepakket én met grotere bunker. Deze machine werd ontworpen om te poten in voorgemaakte bedden. Dus vooral voor situaties waar ‘ontsteend’ wordt.

Pluspunten zijn verder de grote wielen, smalle vorentrekkers, de mogelijkheid om het spoor van de wielen rond het bed te plaatsen, grondgeleidingsplaten houden de aarde binnen de machine en de grote en brede (tot 2,85 meter, makkelijk te bevullen) hydraulische kipbunker. De Ceres 200H pootmachine is uitgerust met een modern touchscreen (5”) met duidelijke iconen. De bedieningskast kan op maat ingesteld worden en heeft een omvangrijk geheugen voor de opslag van machine-instellingen en perceelsgegevens. Optioneel is een 7” display ook beschikbaar.

%d bloggers liken dit: