Arbos 5000-serie: gedegen mechanische techniek in fraaie outfit

Bij Arbos lopen sinds dit najaar de eerste modellen van de driekoppige 5000-serie van de band in de gloednieuwe productielijn in de Arbos-Goldoni-fabriek in het Italiaanse Carpi. De Arbos 5100-serie bestaat uit drie viercilindermodellen in de populaire vermogensklasse van 110 tot 136 pk.  

Drie modellen met Kohler-motor
Voor het smaakvolle ontwerp kregen de Italianen in 2017 de Red Dot Award designprijs. De drie nieuwe modellen hebben een Tier 4 Final-motor en zijn voorbereid voor de toekomstige emissienorm Fase V. Arbos koos voor een viercilinder 3,4 liter turbo-intercooler met common-rail inspuiting van het Amerikaanse Kohler. De Kohler KDI 3404 gebruikt SCR-techniek (AdBlue), DOC en AGR om de uitstoot van de schadelijke stoffen terug te dringen. De 5100 haalt 110 pk, het middenmodel 5115 122 pk en het topmodel 5135 levert 136 pk. De diesel- en AdBlue-tank hebben een inhoud van respectievelijk 160 en 25 liter.

 Global en Advanced uitvoering
De 5000-serie is leverbaar in twee varianten. Global staat voor de basisuitvoering met vijf versnellingen, drie groepen (inclusief kruipgang) en een hoog-laag schakeling, goed voor 30 versnellingen voor- en achteruit. De Advanced-versie heeft een drietraps powershift voor 45 vooruit en 15 achteruit versnellingen, een powershuttle omkeerschakeling, een meerschijvenkoppeling in oliebad en meer hefvermogen. Beide transmissievarianten zijn goed voor een topsnelheid van 40 km/h bij een gereduceerd motortoerental van 1.840 omw/min.

Moderne 4-stijlen cabine
De cabine is bereikbaar via vier treden en een wijd opende cabinedeur. Het zicht rondom vanuit de 4-stijlen cabine is prima. Door de slanke motorkap heb je bovendien een goed zicht naar voor en op de fronthef. De zachte witgrijze kleur van de binnenbekleding zorgt ervoor dat ze overzichtelijk is en dat vooral de mechanische bedieningshendels goed herkenbaar zijn. De mechanische omkeerschakeling en de versnellingspook laten zich goed bedienen. Een geveerde vooras of cabine is voorlopig niet leverbaar.

Compact
De Arbos 5000-serie maakt een compacte indruk. Het instapmodel 5100 met een vermogen van 110 pk heeft een wielbasis van 2,35 m bij de grotere 122 en 136 pk modellen is dit 5 cm meer. De totale lengte bedraagt 4,25 of 4,30 m. De wieluitslag is 55 graden en de spatborden vooraan zijn zwenkbaar. Het gewicht van het topmodel bedraagt 4,6 ton. Het totale toelaatbaar gewicht varieert afhankelijk van het model van 3 ton tot 3,4 ton. Met zware akkerbouwmachines worden deze waarden snel overschreden, ook de maximale aslasten van 3,5 ton vooraan en 4 ton achteraan zijn geen spectaculaire cijfers. Er zijn standaard twee aftakastoerentallen: 540 en 1000 of 540 en 540 Eco.

Mechanische of elektronische hef
De hydrauliekpomp heeft een opbrengst van 110 l/min per minuut en de mechanische hef tilt maximaal 4 ton, de elektronische van Bosch 4,4 ton dank zij een extra hulpcilinder. Achteraan heeft men de beschikking over 4 dubbelwerkende hydraulische ventielen, 3 mechanische en 1 elektro-hydraulisch bediende. Door het beperkte hefvermogen zal de 5100-serie bij loonwerkers eerder fungeren als verzorgings- of lichte transporttrekker of ingezet worden bij ruwvoederwerkzaamheden zoals maaien, harken en het persen van ronde balen waarbij een compacte en wendbare trekker wordt gevraagd.

Aanspreekpunt voor Arbos is handelsonderneming B. Mols in het Limburgse Buchten (NL). Mols is sinds kort regiodealer voor Limbrug, Noord-Brabant, Zeeland, een deel van Gelderland en geheel Vlaanderen. Voor de overige delen van Nederland en België is Arbos samen met Mols op zoek naar actieve dealers.

Wie is Arbos

Het concern Foton Lovol uit China is het stuwende bedrijf achter de nieuwe Lovol Arbos-tractors en -machines. Foton werd opgericht in 1998 en beweert één van de grootste landbouwmachinefabrikanten te zijn in China met een jaarproductie van 100.000 tractors, goed voor een marktaandeel op de thuismarkt van meer dan 30 %. Jaarlijks bouwt Foton Lovol ook 50.000 maaidorsers.

Eind 2015 kocht Lovol de Italiaanse merknaam Arbos. Arbos was sinds 1964 eigendom van het Amerikaanse White. De Arbos-maaidorsers waren in de jaren 70 in België en Nederland geen onbekenden en werken verkocht via Societer uit Tienen, een dochteronderneming van de Saint Hubert, en door Cebeco Handelsraad uit Steenwijk. De Arbos-fabriek werd gesloten in 1994. De Lovol Arbos Groep nam in 2015 ook Mater Macc SpA en het failliete Goldoni over, waardoor het zich profileert als een full liner. Gelijktijdig investeerde de Lovol Arbos Groep in een nieuw ontwikkelingscentrum met een oppervlakte van 3.100 m² met 57 ingenieurs als werknemers in het voormalige Goldoni-hoofdkantoor te Migliarina di Carpi. De Lovol Arbos-groep heeft 360 werknemers in Europa en 100 in China op de loonlijst staan.

Tekst: Jan Ebinger

%d bloggers liken dit: