Amazone: Kwart miljoen zaaimachines verkocht

Met meer dan 250.000 verkochte zaaimachines heeft AMAZONE een bijzonder jubileum. Deze kwart miljoen zaaimachines zijn een indrukwekkend aantal, die op een lange geschiedenis en succesvolle ontwikkeling kunnen terugzien.

De oorsprong van de geschiedenis van de zaaimachine gaat terug tot 1947. Dipl. Ing. Heinrich Dreyer ontwikkelde destijds samen met de heer Kademann de eerste zaaimachine D1 met een werkbreedte van 2 m, die was uitgerust met het innovatieve Elite-zaaiwiel voor fijn en normaal zaad. Deze zaaimachine bracht een revolutie teweeg in de toepassing van vanggewassen, omdat in vergelijking met de zaaimachines van die tijd de zaaiwielen bij de D1 niet constant moesten worden gewisseld.

Zaaimachine D1, werkbreedte 2 m, 1947

Vanaf 1966 kwam met de legendarische D4-zaaimachine voor het eerst in combinatie met een RE-schudeg een actieve zaaicombinatie op de markt. Het volgde model D7 uit 1972 op en werd een van ’s werelds bestverkochte zaaimachines aller tijden.

RPD DrillStar

Met de introductie van RPD DrillStar in 1988 bood AMAZONE de eerste bandenpakkerrol aan als alternatief voor de kooirol en packerwals. De bandenpakkerrol zorgde voor een strooksgewijze verdichting van de grond, die in 1988 verder kon worden geoptimaliseerd met de uitvinding van de V-ringwals.

Cataya

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van mechanische zaaicombinaties is de Cataya met een nauwkeurig doseersysteem, een optioneel elektrisch aangedreven zaai-as en een centraal instelcentrum (SmartCenter) voor snelle aanpassing en kalibratie van het doseersysteem.

Centaya

Naast de mechanische zaaimachines werd het segment van pneumatische zaaitechniek vanaf 1995 in het assortiment opgenomen. De basis hiervoor werd gelegd met een pneumatische frontpakker zaaitank in combinatie met een rotorcultivator en een bandenpakkerzaaimachine. Daarna volgde de ontwikkelingen zoals de bekende pneumatische zaaimachine AD-P, evenals verdere optimalisaties tot de huidige Centaya. De Centaya is uitgerust met een elektrisch aangedreven doseerrollen voor het zaad en kan worden uitgerust met TwinTeC+ dubbele schijfkouters of RoTeC-Pro enkele schijfkouters.

Pneumatische zaaimachine Cirrus

Om aan de vraag naar efficiëntere zaaicombinaties en passieve grondbewerkingsmachines te voldoen, werd de getrokken pneumatische zaaimachine Cirrus voor grote percelen in 2001 voorgesteld met passieve werktuigen met een werkbreedte van 3 m tot 6 m. Het vlaggenschip van deze serie is de onlangs gepresenteerde Cirrus-CC. Deze heeft een druktank van 4000 l met twee elektrische doseerapparaten en dankzij een extra transportleiding is het mogelijk om gelijktijdig twee verschillende soorten zaad volgens de double shoot-methode uit te brengen.

Primera DMC

Een andere mijlpaal werd bereikt door Prof. h.c. Dr. H.C. Heinz Dreyer van de Universiteit Samara R A S met de introductie van de directe zaaimachine NT en de opvolger van de Primera DMC voor direct zaaien, mulchzaaien en het conventionele zaaien in het segment van grootschalige zaaitechniek. Door de uitvinding van het beitelkouter was het nu mogelijk om direct op verschillende onbewerkte bodems te zaaien. Naast de Primera DMC is het programma voor getrokken zaaimachines voor grote percelen het afgelopen decennium uitgebreid met de introductie van de tandenzaaimachines Cayena en Condor. Dankzij hun speciale zaaischijven en de grote werkbreedtes tot 15 m, kunnen beide zaaimachines een hoge capaciteit op de meest verschillende grondsoorten realiseren.

Productportfolio Amazone

Met deze productportfolio biedt AMAZONE haar klanten een breed scala aan zaaimachines en werkmethoden in werkbreedtes van 2,5 m tot 15 m voor een breed scala aan bedrijfsgroottes en bodemstructuren.

Bron: Kamps de Wild

%d bloggers liken dit: