Amazone Certos TX: Grote compacte schijveneg voor werkdieptes tot 20 cm  

Met de nieuwe serie getrokken compacte schijveneggen Certos TX heeft Amazone zijn aanbod in deze sector verder naar boven afgerond. Bijzondere uitwendige kenmerken van de Certos TX, die wordt geleverd met werkbreedten van 4, 5, 6 en 7 m, zijn naast het geïntegreerde centrale onderstel, de bijzonder grote getande schijven met een doorsnede van 660 mm.

De Certos TX kan voor werkdieptes van 7 tot 20 cm worden ingezet en kan daardoor voor een breed scala van toepassingen worden gebruikt: van stoppelbewerking met gemiddeld diepe en intensief vermengende grondbewerking tot zaadbedbereiding evenals het keren van weiden en braakliggend land. Voor het gelijktijdig zaaien van gewassen kan de machine worden gecombineerd met de opbouwzaai-unit GreenDrill.

Dankzij de grote schijven is de Certos TX zeer geschikt voor het intensief vermengen van organisch materiaal op een werkdiepte tot 20 cm. De scherpe instellingshoek van 22° voor de eerste en 17° voor de tweede rij schijven zorgen voor een zeer agressieve werking, hoge intrekkracht in de bodem met een grondige vermenging, zodat zelfs op zware grond met veel organisch materiaal een intensieve bewerking mogelijk is. De lagers van de schijven hebben een buitendiameter van 130 mm, zijn onderhoudsvrij en hebben dezelfde constructie als de kleinere Catros-schijveneggen van Amazone met een geïntegreerde glijringafdichting en worden permanent in oliebad gesmeerd.

Einsatzbild

De afstand tussen de schijven van 350 mm en de onafhankelijke ophanging van de schijven zorgen zowel voor een ruime doorgang en verstoppingsvrije werking, ook bij een hoog aandeel organische massa, zoals bij korrelmaïs. De afstand tussen de tweede rij schijven en de nalopende wals is zodanig groot, dat de massa grond tussen de grondbewerkingsfase en het aandrukken weer tot rust komt. Voor extra egalisatie en verkruimelen van de grond biedt Amazone als extra uitvoering een Crushboard aan, dat voor de nalopende rol wordt gemonteerd. Vooral wanneer de machine wordt ingezet voor zaadbedbereiding is dit Crushboard een zinvolle optie.

Het geïntegreerde centrale onderstel  zorgt voor een hoge wendbaarheid van de machine op het veld en op de weg. Het is uitgerust met een pneumatisch remsysteem, zodat een 40 km/u toelating voor snel transport over de weg mogelijk is. Om een rustige loop en een constante kwaliteit van het werk te garanderen, is de Certos standaard uitgerust met een geveerde dissel.

De speciale positie van het centrale onderstel garandeert een goede gewichtsverdeling en maakt het gebruik van verschillende nalooprollen mogelijk, om afhankelijk van de bodemgesteldheid de meest geschikte nalooprol in te zetten. Hiervoor staan een groot aantal verschillende rollen ter beschikking.

Tijdens het werk wordt de werkdiepte geregeld met de nalopende rol en de steunwielen aan de voorzijde van de machine. De werkdiepte bij de Certos TX wordt standaard hydraulisch ingesteld. Daardoor kan tijdens het rijden de werkdiepte traploos worden aangepast om zo op de verschillende omstandigheden te kunnen reageren. Een duidelijk zichtbare schaalverdeling helpt bij de instelling van de werkdiepte. Het Crushboard wordt zowel links als rechts zeer comfortabel ingesteld met een centrale spindel. Voor nog meer comfort kan het Crushboard ook hydraulisch vanuit de tractorcabine worden ingesteld.

%d bloggers liken dit: