“Als ze eenmaal het verschil hebben gezien, willen ze niets anders meer”

Het belang van verlichting wordt door veel mensen wel erkend, maar is nog te vaak een bijzaak als het om geld gaat, dat vindt Hans de Vree – directeur en hoofd ontwikkeling bij Vredo Dodewaard. Hij merkt wel dat zijn klanten de laatste tijd steeds meer belang hechten aan kwalitatief goede verlichting op zijn machines: “Verlichting is altijd belangrijk. Overdag en in de avonduren. Ik zeg uit gekheid weleens: machineverlichting moet zo goed zijn, dat je niet merkt dat het donker is.”
In de fabriek in Dodewaard worden landbouwmachines gebouwd die hoofdzakelijk worden uitgerust met mesttechniek. Daarnaast levert het bedrijf ook doorzaaimachines. Het doel van Vredo is om klanten ‘centjes te laten verdienen’ met de producten die ze aanschaffen. De Vree: “We laten de klant niet kiezen wat de kwaliteit is van ons eindproduct. We leveren altijd topkwaliteit. Zo hebben we bijvoorbeeld zelf onze transmissie ontwikkeld. Dat is een heel kostbaar traject geweest, maar daarin gaat het wel om het terugdringen van het brandstofverbruik en de trekkracht van de machine. Zaken die voor onze klanten heel belangrijk zijn en geld kunnen opleveren. Melkboeren krijgen tegenwoordig weinig voor de melk, dus moeten ze ervoor zorgen dat ze de mest optimaal benutten en deze op een zo efficiënt mogelijke wijze op hun land krijgen, door de bodem te berijden met een minimale bodembelasting, met een zo hoog mogelijke capaciteit. Wij zijn qua aanschafprijs duurder dan onze concullega’s. Maar je moet je niet alleen afvragen wat iets kost, maar je afvragen wat het opbrengt zowel voor de loonwerker als de agrariër. En dan ben je bij Vredo aan het juiste adres.”

Kwaliteitskenmerken
Als het gaat om verlichting werkt het volgens De Vree niet anders: “We kiezen voor topkwaliteit en dus zitten op al onze machines HELLA-lampen. HELLA is misschien niet het goedkoopste merk, maar biedt wel de allerbeste prijs-kwaliteitsverhouding. Er komt steeds meer concurrentie op de markt en daar worden wij ook mee om de oren geslagen. Maar als je echt gaat shoppen en drie lampen naast elkaar houdt, dan komt HELLA er steeds als beste uit. En met shoppen bedoel ik echt praktisch kijken naar wat een lamp doet: het gaat om een egale heldere lichtbundel die over de gehele linie maximaal presteert. Op basis van die kwaliteitskenmerken hebben we een aantal leveranciers langs laten komen voor een lichtshow in de avonduren. De markt staat onder druk en een hoop kleine besparingen maken een groot geheel, dus ook de prijs van HELLA telt mee. Tijdens die show hier op het terrein bleek wederom dat als het op lichtkwaliteit aan komt, dat er niet één boven HELLA uit komt. Als ze eenmaal het verschil hebben gezien, willen onze klanten niets anders meer.”

Complete werkoppervlakte verlichten
In het huidige tijdsbeeld spelen zaken als bodemdruk, capaciteit, comfort en bedieningsgemak een grote rol voor de eindgebruikers van de landbouwmachines. “Tegenwoordig spreek je over machines met een totaalgewicht van zestig ton. Dan denk je misschien: wat heeft gewicht met verlichting te maken? Nou, onze grootste machines met een tankinhoud van 32000 liter zijn elf meter lang en hebben een werkbreedte tot zelfs 36 meter. Die hele oppervlakte wil je ruim en goed kunnen overzien. Het gaat enerzijds om verlichting waardoor jezelf alles goed kunt zien en anderzijds over verlichting om gezien te worden.”

Vredo kiest daarbij bewust voor kwalitatief hoogstaande producten, want goedkoop is duurkoop zo redeneert men: “De seizoenen worden korter, dus je moet de werkbare dagen optimaal benutten. Ik denk dat bijna de helft van onze machines in de maand februari 24-uur per dag gebruikt worden. En dat wordt onder andere mogelijk gemaakt door goede verlichting. Ik vind dat de capaciteit in de nacht niet minder mag zijn dan overdag. Probeer maar eens met een halfslag licht te rijden, dan is de kans groot dat je stukken maakt. Qua gewicht en degelijkheid steekt HELLA met kop en schouders boven de rest uit. De lichtopbrengst en kwaliteit van HELLA zijn ongeëvenaard.”

Hoog niveau
Volgens De Vree is verlichting een sluitpost op de machines van een paar ton. Daarom werd er gezocht naar een alternatief met een gunstigere in prijs/kwaliteitverhouding. Vredo Dodewaard heeft dat gevonden in een nieuwe lijn van HELLA: “Het aantal in de praktijk zichtbare lumen (theoretische getallen zeggen niet alles), is voor mij doorslaggevend. HELLA gaat daar heel ver in. Ruim tien jaar geleden (toen voerden we onze voertuigen al rondom uit met xenon verlichting) hebben wij al luchtfoto’s gemaakt met de verlichting aan om te zien of er een egale lichtbron rondom de machine was. Alle hoeken waren goed belicht, dus dan weet je dat het niveau van de HELLA-lampen bijzonder hoog is.” Optioneel biedt Vredo zijn klant altijd twintig procent extra licht aan: “Maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden.”

Met de nieuwe verlichtingslijn van HELLA gaat Vredo Dodewaard weer de boer op: “We gaan filmpjes en luchtfoto’s maken om de klant te overtuigen. Alle verlichting is belangrijk. Een B-merk is voor ons uit den boze. Goedkoop is duurkoop. Ik weet zeker als wij nu een B-merk gaan voeren, dan valt dat de klanten op omdat wij nu met topverlichting werken. Dan komen er zeker klachten: het brandt wel, maar het is het niet.”

Verlichting is gevoelskwestie
De overtuiging die De Vree heeft over de kwaliteit van HELLA-lampen, hebben klanten over het algemeen niet. Zoals eerder aangegeven zijn andere aspecten belangrijker. Volgens de voormalig loonwerker vindt de overtuiging dan ook niet aan tafel plaats. De Vree: “Techniek, brandstofverbruik, wenbaarheid en bodemdruk vormen de hoofdmoot. Verlichting blijft een ondergeschoven kindje totdat de machine het land opgaat. Vaak willen ze dan alsnog de optionele verlichting erbij hebben omdat ze nog ergens een donkere vlek hebben in het werkveld. Door de verlichting optimaal af te stellen wordt de capaciteit beter benut en daalt de kostprijs. Bovendien stijgt de veiligheid en het werkgemak als het werkterrein goed verlicht wordt. Mensen vragen daarom ook steeds meer om een demo. Als ze eenmaal een paar dagen met onze machine gereden hebben, zijn ze overtuigd van het belang om er goede verlichting op te hebben. Het aanschaffen van een dergelijke kostbare machine is een gevoelskwestie en dat sluit perfect aan op de verlichtingskeuze die wij hebben gemaakt. Verlichting draait ook om beleving en gevoelsmatig is HELLA voor onze klanten de beste keuze.”

%d bloggers liken dit: