AGRIBEX 2017: 70ste editie wenkt

 

De 70ste editie van de landbouwbeurs Agribex vindt plaats van 5 tot 10 december op de Heizel. Centrale thema’s dit jaar zijn Smart Farming, Feed the Future en Garden Passion. 

 

Volgens Fedagrim, de organisatie achter Agribex, zal de beurs dit jaar goed zijn voor een totale oppervlakte van 61.022 m² en zullen 317 exposanten aanwezig zijn. “De verhuurde oppervlakte is te vergelijken met de editie van 2015. Er zijn wel minder exposanten voor de veeteelt ingeschreven, wat zich laat voelen in de bezetting van paleis 2”, aldus Alain Vander cruys Event Coördinator Fedagrim . Om het bezoek van de naar schatting 100.000 verwachte bezoekers te optimaliseren heeft men een nieuwe tweede centrale doorgang  tussen hall 3 en hall 11 gecreëerd, waardoor men op een snellere manier nog meer exposanten kan ontdekken. De indeling van de paleizen blijft grotendeels gelijk aan die van de vorige edities. Zoals afgesproken met de verschillende tractormerken staan die volgens een wisselbeurt wel op een andere plaats in vergelijking met de vorige editie.

Thema-eilanden

Per sector werkten de Fedagrim-leden verschillende thema-eilanden uit.

  • Smart Farming is in de landbouwmechanisatie een veel gebruikte term en men denkt dan in de eerste plaats aan precisielandbouw. Smart Farming is echter meer dan dat. Hoogwaardige meet-, regel- en aansturingstechnieken spelen steeds meer en meer een belangrijke rol in de moderne akkerbouw en bij de veehouderij, denk maar aan de inzet van drones, satellieten en robots. Dit alles wordt gekoppeld aan het toenemend gebruik van ICT in de agrarische sector. Big Data is daardoor momenteel hét modewoord in de landbouwmechanisatie. Al de verschillende parameters en datastroom over percelen, gebruikte machines en teelten worden niet alleen verzameld, maar moeten worden bekeken en verwerkt. Als gebruiker word je als het ware een datamanager, waardoor je hogere opbrengsten kan koppelen aan bijvoorbeeld verduurzaming door verbeterde bedrijfsprocessen en het toepassen van nieuwe technieken. Het is duidelijk dat Smart Farming niet alleen toelaat uw bedrijf op een andere manier te bekijken, maar ook te leiden.

Een aantal antwoorden hierop en voorbeelden ervan worden getoond op het thema-eiland Smart Farming in hall 5. Ook de compatibiliteit tussen de verschillende merken wordt aangetoond.

 

  • Workshop Live is een thema-eiland in hall 7 waar op een oppervlakte van 420 m² een goed uitgeruste werkplaats is gebouwd. Thomas Moore (Geel) en Institut Provencal de la Reid (La Reid) zullen gedurende de hele beurs machines herstellen of in elkaar knutselen. De leerlingen worden bijgestaan door technische specialisten van de verschillende machinemerken. Van trekker en hakselaar, over balenpers, ploeg en verreiker, tot zitmaaier en boomzaag, allerlei materiaal wordt open gelegd en hersteld. Het geheel wordt gefilmd, op scherm getoond en van commentaar voorzien door een animator. Deze workshop kadert in de problematiek om goede, geschoolde technici te vinden in de landbouwmechanisatie.

 

  • Feed the Future focust op “toekomstgericht en duurzaam bouwen”. De bezoeker zal er kunnen ervaren dat arbeidsveiligheid en technische ontwikkelingen hand in hand gaan. Drie grote thema’s worden in P3 voorgesteld: betonrot, mestgassen en zwerfstromen. Op vraag van de Fedagrim-leden actief in de veehouderij gaan paleis 1 en 3 pas open op woensdag 6 december.

 Agrafiek Awards 2017

Rekad, de uitgeverij van De Loonwerker, zal op dinsdag 5 december voor de 16 keer de Agrafiek-Awards uitreiken. De Agrafiek-wedstrijd heeft tot doel om loonwerkers te onderscheiden, die op een innovatieve manier bezig zijn met hun beroep.

 

Info ivm openingsuren, tickets, workshops, enz. : www.agribex.be