Al twintig jaar lang rijdt Klaas Fekkes met tractoren op rupsen. Deze trekkers passen perfect in zijn bedrijfsfilosofie. Voor het bedrijf uit het Friese Hegebeintum zijn egaliseren en draineren de hoofdwerkzaamheden. Bij deze werkzaamheden is het een pré dat alle motorvermogen zo goed mogelijk wordt omgezet in tractie. Dit is voornamelijk op de veengrond van groot belang. Ook is de wendbaarheid van een rupstrekker onmisbaar bij dit soort werkzaamheden. Waar alles begon met een Challenger MT 765 A, rijdt Fekkes nu met een Fendt 943 vario MT-gen 2 rond.
De grootste pluspunten van een rupstrekker ten opzichte van een wieltrekker zijn: een betere draagkracht, de veel betere trekkracht en de mindere bodemdruk. Bovendien is een rupstrekker wendbaarder. Voornamelijk de trekkracht is een grote plus. Vooral tijdens het egaliseren en draineren. “Al merk ik dat Fendt er met Variogrip in de buurt komt”, zegt Fekkes.
Slijtage op de weg
Maar naast alle pluspunten zijn ook enkele nadelen te noemen. De slijtage van de rupsen is enorm op de weg. Waar Fekkes met een bandentrekker 3,50 euro kwijt is per draaiuur, komt hij bij de rupstrekker uit op 10 euro per draaiuur. Tevens moeten alle machines van degelijke kwaliteit zijn, want de rupstrekker is zo sterk dat hij met gemak alles uit elkaar kan trekken.
Verkocht na een half uur demo
Twintig jaar geleden is het niet vanzelfsprekend dat Fekkes een rupstrekker koopt. Zijn Fendt Favorit 824 krijgt de pk’s niet op de grond aan de draineermachine. Er moet een andere oplossing verzonnen worden. Al is een rupstrekker niet het eerste waar Fekkes aan denkt. Een toenmalige vertegenwoordiger van Mechatrac biedt Fekkes in november 2003 een demo Challenger MT 765 A aan. Na een half uur rijden is Fekkes al helemaal verkocht aan de trekker. In februari 2004, op Agribex in Brussel, wordt hij het eens over de koop van de eerste Challenger in Nederland. “Ik heb hem op één voorwaarde gekocht”, lacht Fekkes. “En dat is dat ik een rondleiding kreeg door de fabriek van Challenger in Jackson, Minnesota”. De aflevering volgt in april 2004 en Fekkes mag in juni met een achtdaagse reis door Amerika mee.
Overgang naar de E serie
In 2009 volgt een verbetering van de Challenger MT serie; de MT 765 C. Ook wordt er in dit jaar demo gereden met de zwaardere Challenger MT 865 C. “Deze trekker paste niet bij ons op het bedrijf. Veel te zwaar en veel te sterk qua vermogen. De 865 C draaide alle machines stuk”, vertelt Fekkes. In het jaar 2011 is de eerste rupstrekker vertrokken naar zijn nieuwe eigenaar in Noord-Holland. Deze rijdt er nog steeds mee en heeft in december 2024 al 14.300 uren op de teller.
Van geel naar groen
In 2016 wordt de oude Challenger MT 765 C ingeruild. “Ik ruil de trekkers altijd in op een nieuwe, maar huur ze daarna terug totdat de dealer er een koper voor heeft gevonden. Zo heb ik altijd een extra rupstrekker staan en in de piekperiodes is dit een mooie aanvulling op mijn trekkerpark”, verklaart Fekkes.
Als Fendt op de Agritechnica editie van 2017 aankondigt dat de productie van de Challenger rupstrekkers overgaat in de groene kleur, stopt het gele tijdperk in Hegebeintum. Maar dat weerhoudt Klaas Fekkes niet om in 2021 de MT 775 E in te ruilen voor een groene editie. De eerste Fendt 943 vario MT-gen 2 in Nederland is een feit. Ook deze trekker wordt eerst als demo geprobeerd. De grootste positieve veranderingen zijn: de vario versnellingsbak, het verbeterde rijcomfort en nog meer brandstofbesparing. Drie jaar later heeft Fekkes alweer 4.500 uur op de teller gezet.

Bijzondere klussen
De loonwerker uit Hegebeintum loopt niet weg voor bijzondere klussen. In de winter van 2018 heeft hij in de Flevopolder nog 450 kilometer glasvezel gelegd met zijn draineermachine. Een werkje van een paar honderd dagen. “Ik heb in twee jaar tijd meer dan tweeduizend Klikmeldingen gedaan. Maar wel genoten”, lacht Fekkes.
De loonwerker egaliseert jaarlijks tegen de duizend hectare. “Dat kan alleen als je je specialiseert in enkele werkzaamheden. Tevens moet je dan beschikken over goed gespecialiseerd personeel”, aldus de 65-jarige Fekkes.

Van stoppen wil de Fries niks weten. Fekkes heeft in zijn leven meer dan 70.000 uur op een trekker gezeten, waarvan 33.000 op een rupstrekker. Hij hoopt over twee jaar nog zijn laatste nieuwe Fendt MT te kopen. Fekkes benadrukt wel dat hij veel te danken heeft aan zijn trouwe personeel en de perfecte service van de Mechan groep. Fekkes werkt met één vaste medewerker, een paar zelfstandigen en niet te vergeten zijn vrouw Josien. Zij is verantwoordelijk voor alle administratie. “Gezond blijven en genieten”, besluit Klaas Fekkes het gesprek.
Tekst en beeld: Jens Kusters