Stefan Vogelsang runt een akkerbouwbedrijf in de Westfaalse Baai ten zuiden van het Teutoburgerwoud. Bodembescherming en bodemvruchtbaarheid zijn voor hem van bijzonder belang – en de VF-bandentechnologie is leidend.
Voor de jonge boer die 170 ha beheert in de Oost-Westfaalse Emssandvlakte beheert, is de bodem zijn belangrijkste bezit. Het belang van bodemvruchtbaarheid en bodembescherming is dan ook groot. “Daarom vertrouwen wij op minimale grondbewerking met geïntegreerde gewasbescherming”, meldt Vogelsang en voegt daar aan toe: “Wij zijn altijd op zoek naar manieren om nog beter, efficiënter en milieuvriendelijker het land te bewerken. We voeren veld- en praktijkproeven uit met instrumenten voor precisielandbouw om te besparen op meststoffen en pesticiden, de opbrengsten veilig te stellen en tegelijkertijd grond- en oppervlaktewater te beschermen.”
Om deze reden is Stefan Vogelsang, naast een modelboerderij voor de Kaderrichtlijn Water bij de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen (LWK NRW, een agrarische administratie- en adviesinstelling), ook actief in het HumusKlimaNetz van het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL, het Ministerie van Voeding en Landbouw) en in het netwerk van toonaangevende boerderijen voor de gewasproductie.
Verschillende benaderingen
Enerzijds is de boerderij afhankelijk van een breed scala aan gewassen. Naast tarwe, gerst en triticale omvat het spectrum ook snijmais en CCM, wortelen en aardappelen, maar ook koolzaad en wisselbouw. Daarnaast voert Vogelsang loonwerk uit, zoals nauwkeurige mestdistributie met NIRS, bemesting en wieden of eggen van maïs voor andere boerderijen. “Precisielandbouw helpt ons het aantal passages en overlappingen te minimaliseren en zo de bodem te beschermen. Dit is echter maar één kant van de medaille: als we het veld inrijden, zijn de bandenkeuze en de bandenspanning uiteraard twee andere enorm effectieve benaderingen van bodembescherming”, zegt Stefan Vogelsang.
Enthousiast over VF-bandentechnologie
De lokale John Deere-dealer vestigde de aandacht van de boer eerst op de Alliance Agriflex+ 354 in 2021, toen er een rijgewasband nodig was voor de 6830. Stefan Vogelsang: “En vorig jaar kreeg ik voor het eerst een Agriflex 372+ voor onze 7730. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik een band wilde die een hoog draagvermogen biedt, zelfs bij een aanzienlijk lagere luchtdruk. Ik kwam ook een testvergelijking met de 372+ tegen in de vakpers – en sindsdien ben ik nog meer onder de indruk van de prijs-prestatieverhouding van deze band.”
Het heeft geen zin om half werk te leveren!
VF-banden van Alliance worden nu op de boerderij gebruikt voor gewasverzorging, kunstmeststrooien, wieden en eggen, maar vooral voor het verspreiden van mest. Voor de boer is één ding bijzonder belangrijk: “Intussen hebben wij onze mengmesttank ook uitgerust met een VF-band, de Agriflex+ 389 VF, eveneens met bandenspanningscontrolesysteem. We beseften al snel dat de zachtste banden van de trekker weinig nut hebben als de volgende mengmesttank is uitgerust met gewone banden die de positieve effecten van de trekkerbanden tenietdoen. De doorbuiging van de banden en het daaruit voortvloeiende grotere contactoppervlak bij een lagere bandenspanning zien wij als een enorm voordeel. In het zeer natte jaar 2023 konden we nog steeds mest verspreiden over natte weilanden zonder bandensporen achter te laten. Dat zou zonder deze technologie – dus met de oude banden – gewoon niet mogelijk zijn geweest!”
Niet de enige
Stefan Vogelsang benadert het onderwerp bodembescherming zeer consequent en op verschillende niveaus, maar ziet zichzelf niet als een vreemde eend in de bijt onder de generatie jonge boeren. Volgens hem is bodembescherming daar een prioriteit! Op zijn boerderij is hij regelmatig in gesprek met jonge boeren die momenteel hun opleiding afronden of studeren aan een technische hogeschool of universiteit. “We geven rondleidingen en voeren veel discussies over de voordelen van aangepaste bandenspanning. Ook met zulke groepen zijn we vaak met de schop in het veld en beoordelen we de bodem, bijvoorbeeld op de effecten in rijpaden en op het vraagstuk van schadelijke verdichting. Jonge boeren zijn zich momenteel zeer bewust van het belang van duurzame, bodemvriendelijke landbouw”, meldt hij.
Zeker niet de laatste …
Op basis van de positieve ervaringen zijn er al plannen voor de volgende VF-banden. Het bedrijf heeft een nieuwe veldspuit aangeschaft die ook beschikt over een bandenspanningscontrolesysteem. Stefan Vogelsang wil daar ook VF-banden onder monteren, namelijk de Agriflex+ 372, en is ook van plan om de 6830 Premium-rijgewassentrekker op een spoorbreedte van 2,25 m in te stellen en uit te rusten met de Agriflex+ 372. Hij is ervan overtuigd: “Dit wordt een doordachte oplossing, want we hebben bij de mengmesttank al gezien hoe belangrijk het is dat trekker en werktuig bij het rijden in het veld even vriendelijk zijn voor de bodem!”
Hopend op de ‘VF++’
Kijkend naar de toekomst hoopt hij dat de VF-technologie nog verder zal worden ontwikkeld en dat er binnenkort banden beschikbaar zullen zijn die minstens 60% meer draagvermogen bieden bij dezelfde bandenspanning dan gewone banden of die een 60% lagere bandenspanning nodig hebben voor hetzelfde laadvermogen. Vogelsang is ervan overtuigd “dat bodembescherming steeds belangrijker wordt. Op onze boerderij houden wij daar rekening mee door onder andere de grond steeds ondieper te bewerken. Het doel is om koste wat het kost fouten zoals schadelijke verdichting in diepere grondlagen te voorkomen.”
De Alliance 372 VF-banden zijn in de Benelux verkrijgbaar bij Heuver Tyres en Zuid West Banden.