Op maandag 7 juni 2021 kondigde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in Halle, samen met de voorzitters van Algemeen Boerensyndicaat en Natuurpunt, een samenwerking aan om het wederzijds begrip tussen landbouwers en natuurbeschermers te verbeteren. Het project ‘Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer’ werd op het melkveebedrijf van Dominique Van den Keybus voorgesteld.
De organisaties willen met een gezamenlijk projectteam bij de achterban inzichten verwerven over wat de drijfveren zijn voor botsingen en onbegrip tussen landbouwers en natuurbeschermers. Er worden antwoorden gezocht om polarisatie aan te pakken en nieuwe partnerschappen te verkennen.
“Op tal van plaatsen wordt al mooi samengewerkt. Als je dan uitzoekt waarom het elders niet en daar wel gebeurt, is dat vaak omdat landbouwers en natuurbeschermers er al lang op een open en eerlijke manier met elkaar praten. Net daarom loont het de moeite om te investeren in wederzijds begrip en betere samenwerking”, verklaarde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
“De samenwerking is niet vanzelfsprekend, maar binnen ons bestuursorgaan leeft de overtuiging dat we dit project moeten doen om in goede verstandhouding verder te kunnen werken aan een leefbaar platteland”, verklaarde Hendrik Vandamme, voorzitter ABS.
“In het verleden hebben we in enkele dossiers al mooie dingen gedaan samen, in andere lopen onze belangen dan weer uiteen. Dat is zo, maar dat mag zeker geen reden zijn om onze stekels naar elkaar op te zetten. Met dit project willen we verder inzetten op waardevolle projecten samen”, zei Bart Vangansbeke, voorzitter Natuurpunt.
Programma
Gedurende twee jaar zullen er onder meer jobswitches georganiseerd, bootcamps ingericht en werven ‘boerenlandnatuur’ opgestart worden.
Staan op het programma:
- twee bootcamps ‘landbouwers en natuurbeschermers’ georganiseerd. ABS en Natuurpunt werven deelnemers om zich 24 uur lang en onder begeleiding van een moderator op een inspirerende locatie onder te dompelen in elkaars visie en denkwereld.
- Jobswitches tussen landbouwers en natuurbeschermers. Aan de hand van een gezamenlijke oproep geven de initiatiefnemers landbouwers en natuurbeschermers de kans om een dag lang in elkaars schoenen te staan en mee te draaien in de dagelijkse activiteit. Op die manier kunnen ze proeven van respectievelijk de boerenstiel of natuurbescherming. Daarnaast wordt diepgaande interactie en debat beoogd via inhoudelijke thema-excursies en speeddates.
- Boerenlandgames naar het idee van ‘spel zonder grenzen’. Er wordt een buitenparcours opgesteld voor gemengde teams van boeren en natuurbeschermers waarbij ook familie en kennissen worden uitgenodigd om opdrachten uit te voeren die gerelateerd zijn aan beide sectoren.
- Een gezamenlijk projectteam zal werven ‘boerennatuur’ opstarten om concrete terreinacties in de steigers te zetten in functie van biodiversiteits- en landschapsherstel en bodem- en waterbeheer.
ABS en Natuurpunt zullen samen communiceren op sociale media en brengen videoportretten en podcasts uit over hun activiteiten en terreinrealisaties.
Een impactbarometer van elk initiatief moet jaarlijks leiden tot beleidsrelevante conclusies en aanbevelingen.
Het project beschikt over een budget van een half miljoen euro. Vlaams minister voor Natuur Zuhal Demir stelt 400.000 euro ter beschikking; ABS en Natuurpunt dragen elk 50.000 euro bij. Het project start nog deze zomer.
Tekst: FDL naar ABS – 4 juni 2021 – Foto: ABS