Aardperen oogsten door loonbedrijf Corné Vinke

Loonbedrijf Corné Vinke uit Luttelgeest heeft zijn Dewulf aardappelrooier omgebouwd en rooit sinds november tot half maart in overleg met de klant aardperen. Dit is mogelijk omdat de biologische groente vorstbestendig is. De aardpeer is een zonnebloemachtige en afkomstig uit Noord-Amerika.

In Nederland groeit deze groente uitstekend en wordt zelfs als onkruid bestempeld. De stengels van dit gewas kunnen namelijk wel 3 meter hoog worden.  Het loof is niet eetbaar, de vrij grillig gevormde knol die lichtbruin van kleur is echter wel. Aardperen is een vergeten groente, net als Schorsenen en Kliswortel. De lichte zavelgrond maakt het telen van aardperen in Oostelijk Flevoland zeer geschikt en maakt het telen in de winter mogelijk.

“Voor is het een nieuw gewas en past mooi in het winterseizoen”, aldus Corné Vinke. Iedere week oogsten wij afhankelijk van de vraag van de klant die in Lelystad 3 hectaren heeft geplant een halve hectare. De Dewulf aardappelrooier heeft een paar aanpassingen moeten ondergaan. Zo zijn de loofklappers aangepast, een andere zeefmat erop en een volle beitelbek over de gehele breedte van de machine. De wortels van aardpeer groeien namelijk ook tussen de rug-rijen door. Omdat het afgelopen zondag nog geregend heeft, rijden wij niet harder dan 800 meter per uur. De maximum snelheid ligt op 1,5 km per uur. Ik neem dan ook een uurtarief. Het gewas heeft veel loof met dikke stokken. De klant kort het loof eerst tot 1 m hoogte”.

Tekst en beeld: Annelies Bakker

%d bloggers liken dit: