De dertiende editie van Agriflanders is met 377 exposanten helemaal volzet. Ondanks uitdagingen als stikstof, MAP, energie- en grondstoffenprijzen of bedreigende handelsakkoorden zullen nog nooit zoveel bedrijven de weg naar Flanders Expo gevonden hebben. Volgens voorzitter Joris Van Olmen illustreert dit dat de sector volop mee zoekt naar beleidsmatige en technologische oplossingen. “Agriflanders is als grootste Vlaamse landbouwbeurs het ideale platform om innovaties voor te stellen. Ook in tal van seminaries wordt op zoek gegaan naar antwoorden op actuele problemen. En de samenkomst van de landbouwgemeenschap op de beursvloer stimuleert de dialoog, niet alleen tussen landbouwers onderling, maar ook met politici die de beurs bezoeken.”
Recordaantal exposanten
Wie een blik werpt op de standhouderslijst, ziet het meteen: Agriflanders bevestigt zijn status als grootste Vlaamse beurs voor de veeteelt. De moderne veehouder vindt er alles wat hij op zijn bedrijf nodig heeft. De toeleveranciers uit de veeteelt maken samen met de bedrijven uit de stallenbouw (die massaal terugkeren na hun afwezigheid op de vorige editie) en stalinrichting bijna de helft uit van het totale aantal standhouders. Verder valt het grote aantal energiegerelateerde bedrijven op: nooit eerder was deze sector zo massaal aanwezig. Daarnaast zijn traditiegetrouw de veevoederfirma’s sterk vertegenwoordigd maar tekent ook de mechanisatiesector prominent present. De zaadfirma’s en een mooi pallet aan diensten maken het plaatje compleet.
Bij een veeteeltbeurs horen natuurlijk ook dieren. Agriflanders schenkt opnieuw veel aandacht aan veetentoonstellingen en -prijskampen. In hal 8 valt er iedere dag wat te beleven met prijskampen van melkvee, Belgisch Witblauw, Blonde d’Aquitaine, Belgische trekpaarden, miniatuurpaardjes, Shetlandpony’s en schapen. Daarnaast zijn er permanente tentoonstellingen van runderen, kleine herkauwers, paarden en enkele andere diersoorten. Verder wordt in de marge van de beurs een tiental studiedagen georganiseerd, zodat de bezoekers op de hoogte blijven van wat er leeft in de sector. Het is het eerste event na nieuwjaar, dus ook de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de landbouwer en loonwerker.
Gratis parking op Arsenaalsite
Met dit mooie programma hoopt de organisatie opnieuw 65.000 bezoeker te mogen verwelkomen. Met zo’n aantal vormt mobiliteit dan ook een uitdaging. Volgens beurscoördinator Gunther De Mey is er alles aan gedaan om structurele oplossingen te vinden. “Parking B en C van Flanders Expo zijn bereikbaar via afrit 14 van de E40. Parkeren daar kost tien euro. Op zondag komt daar de Ikea-parking bij. Maar daarnaast hebben we iedere dag een extra, gratis parking op de Arsenaalsite. Die bevindt zich op de Brusselsesteenweg en is bereikbaar via afrit 10 van de E17. Vanaf de parking gaat er een gratis shuttle naar de beurshallen. Noteer ook dat de vroegere shuttle vanaf de Macro niet meer zal bestaan. Ook de trein is een mooi alternatief: sporen tot Gent Sint-Pieters en vervolgens tramlijn 1 tot Flanders Expo.”
De Mey bracht traditiegetrouw ook weer enkele cijfers mee. “We tellen een recordaantal exposanten, waarbij 85 procent Belgische firma’s en 11,5 procent Nederlandse. Daarnaast verwelkomen we ook Duitse, Franse en Poolse firma’s. Als we per sector gaan kijken, dan zien we dat een vijfde van de standhouders uit de mechanisatiesector komt. Het is wellicht zo dat in moeilijke tijden het relatieve belang van de landbouw stijgt voor mechanisatiebedrijven. We zijn ook blij vast te stellen dat er met Kubota, McCormick en Landini drie nieuwe tractormerken aanwezig zullen zijn.”
Bekijk hier het beursplan:
Tekst en beeld: Seppe Deckx en organisatie