Gebruikers van de Samasz-triplemaaiercombinatie zijn al jaren onder de indruk van de maaikwaliteit. Met Isobusbesturing, die op de Agritechnica 2023 voor het grote publiek is gepresenteerd, maakt de Poolse fabrikant qua bedieningscomfort echt een sprong voorwaarts. “Met de XDF-frontmaaier met een KDD-vlindermaaier heb je een combinatie die met alle merken de concurrentie aan kan en zich daardoor op prijs-kwaliteit onderscheidt.”
Steeds meer vraag naar triplemaaiers
De vraag naar triplemaaiers neemt toe. Niet alleen vanwege de capaciteit waarmee 9,50 meter in één werkgang op zwad gelegd wordt. Er zijn meerdere oorzaken, ziet Johan Jans, eigenaar van Samasz bv, dat in de Benelux de import van Samasz-machines, verzorgt. “Allereerst zie je dat er steeds meer kruidenrijk grasland komt. Dat betekent dat grasland wordt verrijkt met bijvoorbeeld klaver of andere bladrijke gewassen. Het tere blad is minder makkelijk te bewerken, maar moet wel in keer op zwad worden gelegd.”
Een andere belangrijke reden voor de toenemende vraag naar triplemaaiers zit in het lange seizoen. “Laat in droge zomers staat het gewas droog op stam. Het gewas kan dan direct op een zwad worden gelegd wat schudden en harken uitspaart en de oogstefficiëntie sterk verhoogt. Tegelijk droogt gras, dat laat in het seizoen gemaaid wordt, onvoldoende. “We zijn nu in november nog steeds aan het maaien. Het risico op ruwe as in het najaarsgras met harken is groot, daarom wordt het bij voorkeur meteen op zwad gelegd met een band- of triplemaaier.”
Triplemaaiers van Samasz
Samasz heeft al geruime tijd een triplemaaier in het assortiment. De XDF 301/351 SH-frontmaaier beschikt over een PerfectCUT-schijvenmaaibalk met een SafeGEAR- beveiligingssysteem. De 301 heeft zeven maaischijven en veertien messen, terwijl de 351 acht maaischijven en zestien messen heeft. Achter zit de KDD-vlindermaaier die een perfecte aanvulling is op de frontmaaier. De maaier is uitgerust met stalen kneuzers en afvoerbandjes.
Hoe taai het gras ook is, de maaikwaliteit is volgens gebruikers perfect en met de afvoerbandjes heb je de keuze om de volledige maaibreedte op één zwad af te leggen. “Als je bijvoorbeeld kruidenrijk grasland maait is het zonde als je twintig tot dertig procent van de inhoud kwijt raakt door het schudden. Met deze machines kun je het netjes op één zwad neerleggen.”
Bedieningsgemak dankzij Isobus
Het bedieningsgemak is dankzij Isobus en loadsensing, geïntroduceerd op de Agritechnica 2023, geen bezwaar meer. Gebruikers stellen unaniem dat je nu iedereen met een Samasz-triplemaaier het veld in kunt sturen. “Voor ons is Isobus nieuw”, vertelt Johan Jans. “De vraag is echter groot om dat gebruikers veel hectares moeten wegzetten en daarom zoeken naar bedieningsgemak. Dat kan nu. Vanuit de cabine kun je eenvoudig de druk voor bodemontlasting verfijnen, afdraaien bij perceelsranden of afvoerbandjes uitzetten.”
Tekst: Martin de Vries en Antoine Van Houtte • Beeld: Antoine Van Houtte, Lilux