Met de aanhoudende regen van dit voorjaar, hebben de werkzaamheden op het veld flink wat vertraging opgelopen. Nu staat de oogst weer voor de deur. Ook nu nog zijn de landbouwers en loonwerkers zeer afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestand van de percelen om verder te kunnen werken.
Vermoeid achter het stuur
Dit alles zorgt ervoor dat land- en tuinbouwers onder extra tijdsdruk staan, waardoor er zeer lange dagen worden gemaakt en voldoende nachtrust en pauzes niet altijd mogelijk zijn. Maar hier knelt net het schoentje: een vermoeid persoon is minder alert en heeft een vertraagd reactievermogen, waardoor fouten of ongevallen sneller kunnen voorkomen.
Hoe ga je zo veilig mogelijk te werk?
- Plan je werkdag: stel een schema op dat tijd maakt voor korte pauzes met voldoende nachtrust ingebouwd. Zorg eveneens voor wat marge in deze planning om onverwachte gebeurtenissen of vertragingen op te vangen.
- Pauzeer regelmatig en wissel (eentonige) taken af. Als je voelt dat je vermoeid wordt, doorbreek de situatie: leg jouw tractor stil en wandel eens over het perceel om een frisse neus op te halen.
- Luister naar je lichaam: als je merkt dat je oververmoeid of gestrest bent, pauzeer dan even.
- Delegeer waar mogelijk en vraag extra hulp tijdens drukke periodes: vertrouw op familieleden of extra medewerkers om taken te verdelen, zodat de werkdruk niet alleen op jouw schouders rust. Hou hun contactgegevens dicht bij de hand, zet ze bijvoorbeeld bij jouw favorieten of maak een snelkoppeling op het beginscherm.
- Creëer een rustgevende omgeving: zorg ervoor dat je een rustige plek hebt om te ontspannen en goed te slapen na een lange werkdag.
- Drink geen alcohol. Drink wel voldoende water en hou steeds een flesje water bij de hand: verfris je gezicht er mee als je slaperig wordt.
- Draag je gordel en gebruik geen GSM achter het stuur.
- Zorg voor voldoende verlichting tijdens nachtwerk.
- Pas je rijsnelheid aan aan de omstandigheden van het perceel en blijf ver genoeg van beken en diepe putten.
- Installeer de gratis app 112: de hulpdiensten kunnen je dankzij deze app makkelijker lokaliseren en zo kostbare tijd winnen. Heb je gebeld en reageer je nadien niet meer, dan kunnen de hulpdiensten je GSM laten rinkelen.
Ook de tractor telt mee
Niet alleen de chauffeur moet in topconditie zijn, ook de landbouwvoertuigen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Tijdens deze drukke perioden draaien deze voertuigen immers aanzienlijk meer werkuren, waardoor onderhoud eveneens regelmatiger moet gebeuren.
Controleer voor je vertrek volgende zaken:
- Is de correcte signalisatie en verlichting aanwezig?
- Zijn de ruiten en spiegels proper?
- Is de brandblusser aanwezig en is deze nog niet vervallen?
- Wat is de conditie van het te bewerken perceel?
Controleer bij het verlaten van het perceel zeker ook nog even of er geen modderresten achtergebleven zijn op de openbare weg. Signaleer het gevaar door middel van borden indien er toch modder of gewasresten op de weg belanden en draag reflecterende kledij tijdens het schoonmaken van het wegdek.
Bron: Inagro
Beeld: Roberto Hemsen via Trekker van de Week