De federaties BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, Vegebe en VIP steunen als vertegenwoordigers van de agrovoedingssector de noodkreet van de landbouwers.
De afgelopen dagen werd in verschillende buurlanden actie gevoerd door landbouwers. Ook in België klinkt het protest steeds luider. De komende week zijn nog veel acties aangekondigd. Met de demonstraties willen de landbouwers de onoverzichtelijke berg regelgeving aan de kaak stellen die de sector de nodige ademruimte en toekomstperspectief ontneemt.
Van riek tot vork
“De oproep van de boeren is de oproep van een hele agrovoedingsketen, van riek tot vork. Elke dag opnieuw zorgt onze volledige agrovoedingsketen voor lokale producten die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen. De Belgische agrovoedingssector heeft op vlak van duurzaamheid al vele stappen gezet en behoort nu reeds tot de meest duurzame agrovoedingsketen ter wereld. De Belgische agrovoedingsketen is bovendien vastberaden haar weg van verdere verduurzaming te volgen. De diverse schakels in de keten zetten dag in dag uit sterk in op duurzaamheid, in lijn met de nationale en Europese vereisten”, melden de federaties in een gezamenlijk persbericht.
“Daarvoor zijn echter de nodige ondersteuning en rechtszekerheid voor investeringen in de landbouwsector nodig. Zonder boeren is er immers geen toekomst voor lokale voedselvoorziening en een lokale agrovoedingssector. Gezien de recente geopolitieke ontwikkelingen weten we echter allemaal hoe belangrijk het is om zelfvoorzienend te zijn, zeker in voeding. Duurzame en kwalitatieve voeding van bij ons verdient meer aandacht. De ketenpartners BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, Vegebe en VIP pleiten er alvast voor dat deze troeven niet uit handen worden gegeven, en de meerwaardecreatie in eigen land te houden.”
Agrovoedingsketen
De Agrovoedingsketen is, met zijn 34.325 bedrijven, goed voor zo’n 60 miljard euro omzet. Dit vertaalt zich in 120.000 voltijdse jobs.
Bron: de Federaties