Zal de twaalfde editie van Agriflanders een succes worden ondanks het onzekere economisch en politieke klimaat? Midden januari kennen we het antwoord. Afspraak in Flanders Expo van donderdag 12 tot en met zondag 15 januari 2023.
De organisatoren van de beurs hebben er alvast vertrouwen in. “Na het moeten afgelasten van de vorige editie twee jaar geleden, zijn wij uiteraard opgetogen dat we er weer staan”, herinnerde voorzitter Georges Van Keerberghen op de persvoorstelling van de editie 2023 nog even aan de coronapandemie. “We kijken reikhalzend uit om er terug in te vliegen.”
Diversificatie, kwaliteit en vakmanschap
Met het campagnebeeld en de slogan ‘Omhels de landbouw’ spelen de organisatoren duidelijk in op de maatschappelijke en politieke discussie waarin de landbouw verzeild is. Op de foto melkveehoudster Mieke Vander Schueren in een innige omhelzing – en tot tranen toe bewogen; zo toonde ons een filmfragment – met haar koe Annelies, toen die op Agriflanders 2019 met de kampioenstitel bekroond werd.
“We willen een duidelijk signaal geven”, aldus nog Van Keerberghen die aan zijn laatste editie als voorzitter toe is. “Ondanks de negatieve verhalen die nu en dan opduiken, zijn er nog vele sympathisanten voor onze mooie sector, die dat dan ook willen uiten. Anderzijds willen we niet blind zijn voor de uitdagingen waar de sector voor staat. Maar we zijn ervan overtuigd dat heel wat van onze exposanten bezig zijn met innovatieve oplossingen om aan deze uitdagingen een antwoord te bieden en de sector verder te verduurzamen.”
De missie van Agriflanders blijft om samen met de standhouders in hun diverse deskundigheid een forum te bieden aan de professionele bezoekers. “Maar ook om ons te tonen aan het grote publiek en de maatschappij”, beklemtoonde de voorzitter nog. “We willen tonen dat we niet bij de pakken moeten blijven zitten. Diversificatie, kwaliteit en vakmanschap zijn hierbij duidelijke leidraden.”
340 exposanten in zeven hallen
Per 7 december 2022 telde de exposantenlijst 334 firma’s. Verwacht wordt dat er zich ook nu weer nog enkele late beslissers zullen melden. Zodat de exposantenlijst op de keper beschouwd nauwelijks korter is dan vier jaar geleden toen er 350 deelnemers waren. Toch neemt de komende editie één hal minder in beslag. Hal 6, waar Arvesta zich vier jaar geleden geheel hal-vullend als groep profileerde, blijft nu onbenut. Besloten werd tot een integratie van de groep in hal 7.
De indeling per hal ziet er als volgt uit:
• Hal 1: mechanisatie, veevoeders, toeleveringsbedrijven voor veeteelt, diensten, banken.
• Hal 2: mechanisatie
• Hal 3: mechanisatie
• Hal 4: toelevering teelten, overheden, diensten, onderwijs, streekproducten (voeding)
• Hal 5: stallenbouw en -inrichting, toeleveringsbedrijven voor veeteelt
• Hal 7: stallenbouw en -inrichting, toeleveringsbedrijven voor veeteelt
• Hal 8: toeleveringsbedrijven rundvee, dierengebeuren (Prijskampen en Dierententoonstelling)
Het gros van de exposanten (85 procent) is uiteraard van eigen bodem. Maar op de lijst tellen we ook 39 Nederlandse, 7 Franse en 5 Duitse firma’s; nagenoeg een status-quo inzake buitenlandse belangstelling. Een vijfde van de exposanten is veeteelttoeleverancier. Een iets kleiner ander vijfde (18,9 procent) laat zich klasseren als mechanisatiebedrijf. Met 59 bedrijven gespecialiseerd in ‘stallenbouw & inrichting’ is ook die groep redelijk vergelijkbaar met de situatie van 2019, ware het niet dat deze bedrijven duidelijk voor kleinere stands gekozen hebben. “En ze profileren zich nu ook uitdrukkelijk als renovatiebedrijven en energiespecialisten”, preciseerde algemeen coördinator Gunther De Mey. Er is ook sprake van de instroom van een aantal nieuwe firma’s actief in de melkveehouderij. Ten slotte kan, een aantal fusies de voorbije vier jaar in acht genomen, het aandeel van 9 procent ‘voeder- & additievenbedrijven’ t.o.v. 11 procent in 2019 als nagenoeg ‘bestendigd’ bestempeld worden.
Grote afwezige is evenwel de VLM. Wat dit euvel betreft liet voorzitter Van Keerberghen duidelijk zijn ergernis blijken: “Hebben ze schrik misschien?”
Verder zijn er de tradiotionele studiedagen en prijskampen op het programma. Voor meer details en updates, ook over de kostprijs en bereikbaarheid, verwijzen we graag naar de website van de organisatie: www.agriflanders.be
Tekst: Franky De Letter Beeld: organisatie