Philip Sinnaeve heeft samen met zijn vrouw Lien Debergh en zoon Lukas een biologisch veebedrijf met zo’n tweehonderd melkkoeien. Hij maait iedere snede ongeveer honderd hectare gras. Sinnaeve vertelt dat ze voor de Krone Swadro TC 1250 gekozen hebben omdat ze vrij veel hakselen: “Vroeger hadden we een dubbele hark met middenafleg, maar we wilden zwaden met meer gras erin om de capaciteit van de hakselaar beter te benutten. De capaciteit van de hark is hoog en doordat de voorste rotors sneller draaien dan de achterste wordt er een heel gelijkmatig zwad gemaakt.”
Overstap naar de Swadro TC 1250
Sinnaeve werkte tot vorig jaar met de Krone Swadro 930 en daar kon hij heel snel mee rijden. Maar ook nu rijden ze nog steeds rond de tien km/u. Er staat een tractor van 125pk voor en dat is meer dan voldoende. Sinnaeve en zijn zoon ervaren dat ze met de Swadro 1250 gemakkelijk de hoeken kunnen uithalen. Twee passages volstaan daarvoor. Als opties namen ze het apart uitheffen van de voorste elementen en drie werklichten om ‘s nachts te kunnen harken. Ze missen wel nog een elektrische hoogteregeling: “Dit gebeurt nu met spindels en voor de elektrische regeling moesten we naar een duurder type gaan.”
Eenvoudig instellingen aanpassen
De Swadro TC 1250 werd voor dit seizoen aangekocht bij dealer De Ceuninck en ondertussen zijn er drie sneden gras en hooi mee geharkt. “Voor het hooi passen we de werkbreedte eenvoudig aan naar ongeveer tien meter, in het gras gaan we naar 12,5 m. Ook smallere zwaden maken voor bijvoorbeeld een opraapwagen kan zonder problemen.” Voor het transport over de baan is de machine handig: “De machine klapt heel snel dicht, ze heeft luchtremmen en het wielstel staat erg centraal.” Sinnaeve heeft ook nagedacht over een bandhark maar die is duurder en de capaciteit is niet hoger. “Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee ook ons doel bereiken, op voorwaarde dat we ze goed afstellen.”
Lees meer over de Krone Swadro TC 1250:
Tekst: René Koerhuis, Seppe Deckx
Beeld: René Koerhuis, Seppe Deckx