Nadat de grondlegger van Ropa 10 jaar lang zelfrijdende bietenrooiers bouwde in samenwerking met een collegafabrikant, startte Hermann Paintner in 1986 zijn eigen bedrijf onder de naam ROPA Fahrzeug- und Maschinenbau. Een jaar later kreeg hij van Südzucker AG de opdracht om een bietenlader te construeren. De Ropa bietenmuis was hiermee geboren.
Ropa bouwt zo’n 50 bietenmuizen per jaar en is daarmee naar eigen zeggen wereldmarktleider. Qua afzet zijn naast de thuismarkt ook Frankrijk, België en Polen belangrijk. Rusland was eveneens een belangrijke afzetmarkt, voor gebruikte muizen, maar we kennen allemaal de handelsbeperkingen die die markt op slot hebben gezet. Aan elke nieuwe generatie Ropa Maus gaat een beperkte voorserie vooraf. Zo stelde de fabrikant tijdens de bietenrooidemonstratie in het Duitse Seligenstadt in 2006 de derde generatie bietenmuis voor: Maus 3. De serieproductie startte een jaar later. Maus 4, de voorlaatste generatie, werd voorgesteld tijdens de Agritechnica van 2009. De gelimiteerde voorserie, voor het eerst met 10,2 brede opname, draaide in 2010 en in 2011 ging Maus 4 in serieproductie. Maus 4 wordt komend seizoen weer afgelost door Maus 5. Enigszins noodgedwongen vanwege de nieuwe emissienormen. Maus 5 heeft een Stage IV (Tier 4 Final) 260 kW (354 pk) sterke Mercedes-Benz OM 936 LA motor terwijl Maus 4 het moet doen met een 240kW (326 pk) sterke Mercedes-Benz OM 926 LA motor conform Stage IIIB.
Lees het complete artikel met verschillende gebruikerservaringen in De Loonwerker van november. Nog geen abonnement? Surf snel naar www.agroshop.be!