De komst van twee nieuwe Dewa 3-assers werd één van de hoogtepunten van 2019. Aangezien hakselen Hoerens hoofdactiviteit is, werd er meteen veel plezier beleefd aan de karren. In 2020 zetten ze dan weer volop in op de bouw van een nieuwe loods en werkplaats, zodat ze ook daar efficiënt kunnen werken. Hopelijk wordt het nieuwe jaar minstens even succesvol dan het vorige!
“Het kriebelde”
Danny Hoerens uit Zottegem werkte bij de groendienst in zijn gemeente. Zijn verlof spaarde hij op om mee te rijden bij de loonwerker in de buurt. Als die een Laverda M152 maaidorser van de hand doet in 2001, rook Hoerens zijn kans. “Het kriebelde. Dit was een kans die ik niet kon laten schieten”, legt Danny uit. “Ik vroeg mijn broer Johan om mee te investeren, hij is een kanjer als het op mechaniek aankomt en had veel ervaring opgedaan bij een lokale machinedealer. We kochten een Welger ronde balenpers en een kleine om vierkante te maken hadden we al. Gelukkig hebben we een grote boerenfamilie, zo hadden we snel wat klandizie. Na de graanoogst vielen we in een zwart gat dat snel opgevuld werd door een tweedehands hakselaar die we op de kop tikten.” Hoerens moest vechten met de Mengele om alle mais af te krijgen. “Met de Jaguar 880 ging het een stuk vlotter in 2002, vanaf toen werd er ook gras gehakseld.”
Jobs buitenshuis niet langer combineerbaar
Op enkele jaren tijd kocht het bedrijf drie nieuwe maaidorsers en vanaf 2008 kwam er zelfs een tweede occasie hakselaar bij. Danny combineerde het loonwerk tot drie jaar geleden met zijn job bij de groendienst, maar dat werd onhoudbaar. Zijn zoon Jelle studeerde af als graduaat elektromechanica in 2017. Na twee en een half jaar ervaring opgedaan te hebben bij Firma Beel, was uit werken gaan ook voor hem niet langer haalbaar met het loonwerk thuis. Begin april vorig jaar kwam Jelle mee in de zaak. Ook een vierde Hoerens zit mee in het bedrijf. Quinten maakt het team van vaste medewerkers compleet, hij werkt nog deeltijds op het landbouwbedrijf van Guy Hoerens, een broer van Danny en Johan.
Dealer naast de deur
Tot voor 2011 reed Hoerens uitsluitend met Fendt-trekkers. Daar kwam verandering in toen Johan dealer werd van het merk Claas. Met een verdeler naast de deur, was de aankoop van de Claas Arion 640 snel beklonken. “Aangenaam verrast”, klinkt het. “De tractors zijn goedkoper in aankoop, de bediening is eenvoudig en bovendien zijn ze goed geveerd. Het grotere eigengewicht is mooi meegenomen, we houden van trekkers met body.” Momenteel zijn er acht Claas-trekkers met een vermogen tussen de 130 en 240 pk. De loonwerker heeft nog één Fendt 818 die ze dit jaar uitrusten met drukwals en vork of schaaf vooraan voor het aanrijden van gras- en maiskuilen. Hoerens mikt op 10.000 draaiuren, dan worden de werkpaarden vervangen. De grote droom in Zottegem is een Claas Xerion, die zouden ze gebruiken voor het vastrijden van kuilen en het bewerken van akkerland met een grote cultivator.
Seizoenstart in januari
Danny en Jelle helpen momenteel mee aan de jaarlijkse onderhoudsronde, maar het is Johan die zorgt dat alles het ganse jaar in orde staat. Op piekmomenten werkt hij ’s nachts zodat de chauffeurs na een lange werkdag onmiddellijk huiswaarts kunnen om te genieten van dat beetje extra rust. Tegen de ochtend staat alles weer vertrekkensklaar. De seizoenstart is weersafhankelijk. Hoerens heeft twee strooicombinaties met schaaf voor de Zottegemse wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Deze winter zijn ze reeds één keer uitgerukt. Normaal begint de loonwerker eind deze maand terug met het strooien van stalmest op weiland. Het bedrijf heeft twee Dewa-breedstrooiers die ze laden met een Claas-verreiker. Drijfmest rijden ze niet omdat iedereen zijn handen vol heeft met de andere voorjaarswerkzaamheden op dat moment. Danny geeft het mais planten niet graag uit handen, sinds vorig jaar zaait hij op gps en is zijn Amazone-zaaimachine uitgerust met sectieafsluiting. “Perfect zaaien dankzij technologie, bovendien heb ik mijn handen vrij om te bellen en werk te regelen. Het gps-systeem gebruiken we eveneens op de hakselaar voor oppervlaktemeting.” Er is nog een tweede planter waarmee de loonwerker de drukste periode mee opvangt.
Minder gewikkelde balen
Alle oogstmachines op de vierkante persen na, zijn van Claas. Quinten rukt uit met een maaicombinatie van zes meter. Hij wordt vaker ingeschakeld als ze maar enkele dagen goed weer voorspellen. Anders maaien de boeren zelf. Harken doen ze met een dubbele hark van negen meter, de vraag ernaar stijgt jaarlijks. Hoerens hakselt met een Jaguar 950 en 960. Kleinere kuilen rijden ze vol met de opraapwagen, vanaf de derde snede wordt er trouwens meer gebruik gemaakt van zijn diensten. Toch hakselt de firma 80 % van het gras. De dubbeldoelwagen wint meer en meer terrein, vooral ten koste van gewikkelde balen die ze bijna uitsluitend bij hobby- en paardenboeren maken. Voor de ronde is er een perswikkelcombinatie, de vierkante worden geperst met twee Massey Fergusons die ook in het stro gebruikt worden. Veel koeboeren zetten granen voor een betere vruchtafwisseling. Dorsen doen ze bijgevolg het liefst in de late namiddag. Met een Lexion 420, een Tucano 320 en 450 lukt het wel. Met de laatste in het rijtje oogsten ze korrelmais.
Hakselaars beter benutten
Door zich verder te specialiseren in het hakselen, willen ze meer uren presteren met de Jaguars. “In het verleden hakselden we GPS met de maisbek tot we in 2015 een direct-cut maaibord van Capello testten. Het werkte veel mooier waardoor we een jaar later overgingen tot de aankoop ervan. Er was al vraag bij enkele grote klanten en sindsdien groeit die alleen maar. We zitten van Wallonië tot Lochristi. Mengsels met granen, bonen en erwten lenen zich perfect voor de gehele plant silage. Ook triticale, haver en gerst zijn populair. De Jaguar 960 wordt voor deze activiteit al op maisuitrusting gezet met onder andere de korrelkneuzer. “Het enige nadeel aan het Capello-maaibord is dat het niet plooibaar is waardoor het transport ervan omslachtig is. We vervoeren het met een haakarm-plateau”, vertelt Jelle. “Vorig jaar kwam er een adapter om de kolvenplukker van de maaidorser op de hakselaar te monteren. Een kostelijke investering, maar de vraag naar MKS stijgt. We hadden een foto op onze Facebookpagina gezet waarop nieuwe klanten afkwamen. Omdat de prijs van korrelmais navenant is, houden boeren het graan liever bij om op te voederen. Er zijn landbouwers die mais bijkopen om kolvenschroot van te maken. We werken samen met een collega die het product in bollen kan persen.”
Transport moest volgen
Zoveel moeite doen om meer te hakselen, het kon niet anders of het transport moest volgen. De aankoop van twee Dewa 3-assers was een sprong in het onbekende. “Veel te groot klonk het in de omgeving, maar het bleek een schot in de roos. Je spaart een chauffeur en combinatie uit met twee zo’n grote wagens. In het gras rijden we ermee in hondengang, dat zien de boeren graag. Ze zijn verrassend wendbaar eenmaal je het systeem onder de knie hebt, waardoor je er makkelijk mee kunt manoeuvreren. Beter dan een tandem van 34 m³ zonder sturing. Bovendien nemen ze een massa mee, de twee nieuwe karren en een tandem laden samen meer dan één hectare mais. Als we de karren pas dit jaar kochten, zouden ze door de nieuwe regelgeving een stuk smaller en kleiner gebouwd worden. De Axion 810 en 840 die er aan hangen zijn sterk genoeg, ze hadden alleen meer body nodig. Kilo’s in de fronthef, water en gewichten in banden en wielen zodat de tractors de kar baas kunnen. Samen met nog drie andere Dewa-tandems proberen we onze twee 10-rijers bij te houden.” Op 22 november hakselde Hoerens de laatste mais en wanneer niet veel later ook de laatste gedorsen werd, was dat het startsein van de grote kuis. Eenmaal alles proper en netjes staat, start het verlangen naar het nieuwe seizoen.
Bedrijfsprofiel
In het Oost-Vlaamse Zottegem, gelegen tussen Gent en Geraardsbergen, zijn het de broers Danny (50) en Johan (47) Hoerens die samen met hun zonen Jelle (24) en Quinten (19) aandeelhouder zijn. Het agrarische loonbedrijf is vooral gespecialiseerd in het inkuilen van ruwvoeders, het strooien van stalmest en het dorsen van granen. Hun klanten, vooral melkveehouders, liggen grotendeels binnen een straal van twintig kilometer met enkele uitschieters.
Danny neemt het werk aan en is de planner van het bedrijf. Voor de administratie kan hij wel op een beetje hulp rekenen van zijn vrouw Els Goeman (45) die nog voltijds buitenhuis werkt. Johan staat in voor onderhoud en herstellingen van de machines, maar heeft zelf nog een eigen zaak, hij is dealer voor de constructeur Claas. Ook Quinten werkt buitenshuis op het landbouwbedrijf van zijn nonkel, maar kan zich makkelijk vrij maken als er thuis gereden moet worden. Jelle is dagelijks actief op het loonbedrijf en rijdt met alles. Ook zijn zus Silke (21) rijdt af en toe met de verreiker of wikkelaar om haar steentje bij te dragen.
Bij Hoerens doen ze hun uiterste best om stipt en proper werk te leveren. De laatste factuur van het jaar geeft Danny persoonlijk af. “Dat wordt gewaardeerd en zo weet je wat er leeft bij de boeren.”