Op Agribex waren praktisch alle spuitmachinemerken vertegenwoordigd, en dat zijn er op vandaag nogal wat. Naast een aantal nieuwe modellen, die de trend naar meer capaciteit bevestigen, waren het vooral de snel evoluerende precisiespuittechnieken die de aandacht naar zich toe trokken. Ook de bezoeker had er ruime aandacht voor. Nieuwe of verbeterde, op machines integreerbare systemen waarmee er preciezer, driftarmer, … kan gespoten worden, daar draait het vandaag duidelijk om.
Wij keken mee en maakten een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.
Delvano: aandacht voor COC-regelgeving en vernieuwingen op de Terresta
Delvano besteedde speciale aandacht aan de COC-regelgeving (Europese homologatie) waar het naar verluidt als eerste Belgische KMO erin geslaagd is een Europese typegoedkeuring te verkrijgen en dit voor zijn getrokken spuitmachines van de TS-serie. Deze spuitmachines, die maximaal 40 km/u mogen rijden op de weg, zijn standaard uitgerust met lastafhankelijke luchtremmen (in combinatie met hydraulische wielasvering) en een zware wielas.
Van de vier modellen (3600, 4200, 5200 en 6000) kunnen de twee kleinste nu uitgerust worden met de compacte en lichtere spuitboom EAKM met werkbreedte van 27 tot 33 m. Met deze spuitbomen blijft de machine bij transport binnen de 2,55 m breedte. Daarnaast blijven bij deze twee kleinste modellen de mogelijkheden voor EAKS boom (33 tot 40 m) en de HA boom (27 tot 36 m) bestaan.
Een uitbreiding bij de Terresta zelfrijder is de grotere spuittank van 5.000 liter (voorheen 4.000 l). Ook verhoogde wielhouders behoren nu tot de mogelijkheden. In combinatie met wielen van 1,95 m diameter wordt de bodemvrijheid met 15 cm verhoogd tot 1,30 m.
De Terresta kan ook uitgerust worden met de CropXplorer-gewassensoren. Met het beschikbare frame is de CropXplorer eenvoudig vooraan de zelfrijder te monteren. De bedieningsunit van de CropXplorer wordt verbonden met de Delvano-spuitcomputer. In realtime wordt dan de hoeveelheid toegepaste meststoffen, pesticiden of groeiregulatoren aangepast via omzetting van de berekende biomassa- en stikstof-index naar nuttige dosis. Deze omzetting gebeurt via een omzettingscurve van de gebruiker of via automatische modus. Dit laatste is reeds beschikbaar voor tarwe en gerst en binnenkort ook voor aardappelen.
Meer capaciteit met de nieuwe getrokken Kverneland iXtrack T6
Kverneland toonde op Agribex de nieuwe iXtrack T6-spuitmachine. Deze nieuw ontwikkelde machine komt er als de opvolger van de iXtrackC en lijkt qua bouwwijze en techniek op de kleinere iXtrack T3 en T4 machines.
Met de introductie van de iXtrack T6 is er heel wat capaciteitswinst geboekt. De grootste spuittank op de T6 is namelijk 7.400 liter, terwijl dit op de iXtrackC slechts 6.000 liter is. De T6 is ook te verkrijgen met 6.400 liter tank en vanaf volgend seizoen ook met 5.200 liter tank. De schoonwatertank behoudt steeds zijn 620 liter. Alle modellen hebben eenzelfde chassis, enkel de tankinhoud varieert. Het chassis is uitgerust met hydraulische disselvering, hydraulische wielvering en hydraulische boomvering. Met de fusee gestuurde niet verstelbare wielas zijn spoorbreedtes van 1,80 tot 2,25 m mogelijk. De iXtrack T6 machines zijn leverbaar met aluminium of stalen spuitboom. De aluminium HSA-boom gaat van 24 tot 33 meter, voor de stalen HSS-boom is dit van 18 tot 40 meter. Ook bij het grootste model met 7.400 liter tank en 40 m boom blijft de transportbreedte op 2,55 meter. De transporthoogte is dan 3,50 meter. Dus geen 45 m boom meer zoals op de iXtrackC, maar volgens de constructeur wordt er gewerkt aan een nieuwe lichte 45 m boom volgens HSS-concept. Voor het balanceren van de boom is er naast het universele balanssysteem en het boomguide balanssysteem met sensorbesturing nu ook een eenvoudig mechanische vlakland systeem verkrijgbaar. Deze laatste, die een pendel- en parallellogramophanging combineert, zorgt voor het steeds horizontaal balanceren van de boom, ideaal voor gebruik in vlakke gebieden zoals de polders.
Op de iXtrack T6 is de bekende FlowMaster-spuitcomputer vervangen door de nieuwe iXspray-computer. Deze heeft eenvoudigere bediening. Wie een zeer comfortabele bediening wenst kan het IsoMatch Tellus Pro dubbel Isobus-scherm combineren met de IsoMatch Grip joystick.
Wordt er gekozen voor continue circulatie van de spuitvloeistof dan zijn in combinatie met luchtgestuurde dopafsluiters tot 15 secties mogelijk. In combinatie met elektrische dopafsluiters kan tot op dopniveau afgesloten worden, meestal dan in combinatie met gps-aansturing van de secties.
Nieuw bij de iXtrack T6 is FarmCentre. FarmCentre is de Cloud toepassing van Kverneland group. Hiermee wordt het mogelijk op afstand taakkaarten met de machine uit te wisselen via de cloud. Ook is er een toepassing om snel taakkaarten te maken in FarmCentre opgenomen. Op uw PC/tablet/smartphone is de FarmCentre toepassing te gebruiken. Daarnaast zijn zaken opgenomen zoals het volgen van het werktuig, alarmmeldingen en analyseren van het uitgevoerde werk.
Kuhn met AutoSpray en I-Spray
Packo, Belgisch Kuhn importeur zette bij de getrokken Kuhn Metris 2 vooral de nieuwe precisietoepassingen in de kijker. Zowel de twee Metris 2-types (3.200 en 4.100 liter met Al-bomen tot 38 m) als de vier Oceanis 2-types (5.000, 5.600, 6.900 en 7.700 liter met Al-bomen tot 48 m) zijn reeds geruime tijd verkrijgbaar met het MultiSpray-systeem. Het systeem met vier verschillende doppen kiest automatisch de juiste dop of dopcombinatie in functie van rijsnelheid en dosering. Met MultiSpray is de spuitmachine steeds uitgerust met continue circulatie van de spuitvloeistof en met elektrische dopafsluiters. Daarnaast biedt Kuhn nu met de pulserend spuittechniek een nieuwere precisietechniek aan, die Kuhn AutoSpray noemt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Teejet PWM-technologie. De intelligente elektrische dopafsluiters regelen de openingstijden van de spuitdoppen. Een wijziging in dosering beïnvloedt aldus noch de spuitdruk, noch de druppelgrootte. De afsluitkleppen gaan 20 keer per seconde open en dicht (20 hertz), waarbij het systeem de openingstijd van de pulsaties aanstuurt. Voor een goede verdeling worden de doppen alternerend aangestuurd.
Voor de bestuurder betekent dit dat hij enkel nog de dosering en de druppelgrootte dient in te geven op de CCI1200 Isobus-terminal. Op basis van deze gegevens bepaalt de computer bij de ingestelde druk hoe lang de doppen per pulsatie moeten worden geopend bij gegeven rijsnelheid. Kuhn gebruikt deze techniek momenteel enkel op rechte stukken en nog niet om over de breedte van de boom tot een gelijke dosering te komen bij het nemen van een bocht.
Om plaatsspecifiek te spuiten introduceert Kuhn het I-Spray concept waarbij al rijdend onkruid gedetecteerd wordt en bespoten wordt. Hierbij gebruikt Kuhn hyperspectrale sensoren die voortdurend de begroeiing scannen. Deze beelden worden via artificiële intelligentie geanalyseerd en wordt onkruid en nuttige vegetatie onderscheiden. Worden er onkruidplanten gedetecteerd dan gaan de spuitdoppen boven deze planten open bij het passeren van de spuitboom.
Lemken met nieuwe Orion 12
Geen Lemken Nova 14 zelfrijder op Agribex, wel was er de nieuwe getrokken Orion 12, waarvan komende zomer reeds een voorserie van beschikbaar wordt. Beide machines hebben evenwel qua spuittechniek veel gemeen. Zo is het vul- en spoelgedeelte, evenals het spuitboomgedeelte inclusief boomhoogteregeling bij de Nova 14 en de Orion 12 identiek. Van de spuitboom, met werkbreedtes van 24 tot 39 m, koopt Lemken de kale linkse en rechtse aluminium gedeeltes in bij Pommier in Frankrijk. Het ganse leidingwerk en de centrale ophanging is dan weer door Lemken zelf ontwikkeld. De Orion 12 is uitgerust met de fuseebesturing die werkt zonder enige verbinding tussen trekker en spuitmachine. In de plaats zitten op beide wielen van de spuit sensoren. Bij het nemen van een bocht detecteren de sensoren een snelheidsverschil tussen beide wielen. Dit verschil activeert de stuurinrichting.
Een doek onderaan de spuitmachine moet gewas en machine extra beschermen. Het doek is vooraan verend bevestigd aan de steunpoot. Enkel bij opgeklapte steunpoot komt het doek strak gespannen te staan.
De Orion is verkrijgbaar met een 4.000, 5.000 of 6.000 liter vat, daarbij varieert enkel de hoogte van het vat. Zijn maximale breedte is 2,55 m.
De Orion 12 is uitgerust met Isobus. Door de Lemken MegaSpray bediening kan de bediening zowel gebeuren via de Opus-terminal als met de Isobus-terminal van de tractor.
Nieuwe John Deere zelfrijder introduceert ExactApply
Op de Cofabel-stand pronkte de nieuwe R4150i zelfrijder. De R41-serie met de modellen R4140i en R4150i is vanaf dit voorjaar verkrijgbaar. Zij volgen de R40-serie op. Hun productieplaats blijft Horst (NL).
Gelijken de machines in vele opzichten op hun voorgangers, toch hebben ze ook een aantal vernieuwingen meegekregen. Zoals de vorige serie blijft het verschil tussen beide modellen het verschil in tankinhoud nl. 4.000 en 5.000 liter. De R4150i is steeds uitgerust met een 36 m carbonboom. Die boom is sterker en lichter dan staal en laat zich bovendien gemakkelijk repareren. Op de R4140i is de boom standaard in staal met keuze in breedtes van 24 tot 36 m. Optie is een 36 m carbonboom. Ook de John Deere motor blijft een 6,8 liter motor van 240 pk (179 kW), maar die voldoet nu aan de Stage V-norm.
Het pakket ‘ExactApply’ dat reeds een tweetal jaar in de US te verkrijgen is, wordt nu ook op deze nieuwe machines verkrijgbaar. Het biedt de mogelijkheid om met meer precisie te spuiten door gebruik van pulserende doppen. De doppen met individuele aansturing en regeling zitten op 4-voudige (eventueel 6-voudig) dophouders. Naargelang hun stand zijn steeds de twee tegenoverstaande doppen actief. In functie van de gewenste dosis kan zo met één of twee doppen gelijktijdig pulserend gespoten worden. Bij John Deere gaat de pulsatiefrequentie tot 30 Hz, wat hoger is dan bij de meeste andere aanbieders. Hiermee wordt de gebruiksrange van iedere dop iets groter. In bochten passen de pulserende doppen hun dosis aan om de dosering over de breedte gelijk te houden.
Tenslotte zijn beide spuitmachines nu ook voor het eerst met een overdrukcabine Categorie 4 verkrijgbaar.
Fendt gaat preciezer spuiten met OptiNozzle
Vanaf dit jaar rust Fendt alle zelfrijdende Rogator 600-modellen uit met een 7,4 liter 6-cilinder AgcoPower motor die voldoet aan de Stage V-norm. Naast de bestaande modellen, de Rogator 645 en 655, met maximale beschikbare vermogens van 235 en 272 pk, brengt Fendt nog een nieuw model uit, de Rogator 665. Dit nieuwe topmodel beschikt maximaal over 307 pk en is steeds uitgerust met een 6.000 liter spuittank.
Opvallendste vernieuwing bij Fendt is het vorig jaar geïntroduceerde en nu verkrijgbare OptiNozzle-systeem voor aansturing van de spuittechniek. De spuitboom is hierbij uitgerust met viervoudige elektrisch bediende dophouders. Het OptiNozzle-systeem kiest tijdens het spuiten steeds de beste dop of dopcombinatie rekening houdende met ingegeven dosering, optimaal druppelspectrum en gewenste driftreductie ook bij veranderende rijsnelheid. Anderzijds beschikt de Rogator 300 over TIM-functionaliteit waarmee de tractor via de Isobus door de spuitmachine kan aangestuurd worden, bijvoorbeeld voor de rijsnelheid. Zo kan het systeem met geactiveerde TIM bij gekozen doppen de optimale rijsnelheid vasthouden.
Nieuw op de getrokken 300-serie is Fendt Stability Control. Hierbij zijn beide wielen afzonderlijk geveerd, wat zorgt voor een hogere nauwkeurigheid en meer stabiliteit bij hogere werksnelheden. Op hellingen is er een compensatie mogelijk tot 7 % of 12 %. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het vulproces de machine volledig waterpas te zetten, voor een correct resultaat.
Tenslotte is er op alle getrokken Rogator-modellen naast de bestaande 24, 27, 28 en 30 m spuitbomen nu ook een 36 m aluminium spuitboom verkrijgbaar. De maximum boombreedte wordt hiermee dezelfde als bij de zelfrijders.
CHD Eefting voor het eerst op Agribex
De Nederlandse constructeur CHD Eefting uit Ter Apel, actief in de spuittechniek sinds 1996 was voor het eerst op Agribex aanwezig. Naast gedragen machines is vooral het aanbod getrokken machines, bestaande uit vier series, erg ruim. Vooral in Nederland is er vraag naar grote werkbreedtes en dit weerspiegelt zich ook in het aanbod van CHD. De kleine DG-serie, uitgerust met disselbesturing, gaat tot een tankinhoud van 4.200 liter en 36 m boombreedte. De F- en FG-serie, beide met fuseebesturing en boombreedtes tot 55 m, hebben tankinhouden tot resp. 7.200 en 9.300 liter. De T-serie heeft een tandemas met dubbele fuseebesturing en een spuittankgrootte variërend van 11.000 tot 13.800 liter. Ook deze spuiten gaan ook tot 55 m breedte.
Het familiebedrijf levert vooral spuiten af naargelang de wens van de klant. Daarom ook de vele speciale uitvoeringen die te verkrijgen zijn zoals Wingsprayer, MagGrow, luchtondersteuning, Airtec/Airjet, …
Middels de TaskController kan ook op basis van taakkaarten kan gespoten worden. Om zelfs binnen de spuitboom verschillende hoeveelheden te kunnen spuiten gebruikt CHD hiervoor pneumatisch bedienbare meervoudige dophouders op 50 cm afstand of op 25 cm. De hoeveelheidsregeling geschiedt via een drukregeling en door het openen van verschillende dopgroottes, of een combinatie ervan.
Tevens laat het systeem toe CurveControl uit te voeren waarbij in een bocht aan de buitenkant van de boom meer gespoten wordt dan aan de binnenkant.
De CHD-spuitmachines zijn Isobus-compatibel en zijn uitgevoerd met Müller-elektronica.
Amazone met nieuwe AmaSelect precisietechnieken
De bijzondere nieuwigheden bij Amazone, die bovendien op Agribex bekroond werden met een zilveren aar zijn de precisiespuittechnieken AmaSelect Row en AmaSelect Spot (zie novembernummer van De Loonwerker). Het basispakket AmaSelect is reeds verschillende jaren beschikbaar op de getrokken UX-spuiten en op de Pantera zelfrijder. De nieuwe doorontwikkelingen AmaSelect Row voor het switchen tussen volleveld- en rijenbespuiting, AmaSelect Spot voor gelokaliseerde bespuiting en AmaSelect Curve Control voor correcte dosering in bochten komen in de loop van 2020 in een zeer beperkte voorserie beschikbaar.