Op 18 juni werd de eerste elektrische wiellader geleverd in België door Kramer-importeur Cofabel aan bioboer Frank Lambert uit Gistel (West-Vlaanderen). De aankoop van de Kramer KL25.5e kadert volledig in het duurzaamheidsverhaal van het bedrijf.
Frank vertegenwoordigt de vijfde generatie van de familie en is een bioboer die naast mestvarkens ook nog 40 melkkoeien en 40 stuks rundvee houdt. Teelten zijn suikerbieten, tarwe, voederbieten, mais, grasklaver en vlinderbloemigen.
Een aantal jaren geleden installeerde Frank Lambert zonnepanelen op de stallen, die goed zijn voor jaarlijks 50.000 kWh en een kleine windmolen van 35.000 kWh is voorzien voor dit najaar. “Daarmee laten we onze koelcellen, melkmachines, verlichting en ventilatie draaien, maar er kon nog wat bij en de elektrische wiellader van Kramer paste perfect in ons streven om als bedrijf zo goed als energieneutraal te zijn”, vertelt Frank.
De Kramer KL25.5e beschikt over twee elektrische motoren, één voor het aandrijvingssysteem (15 kW) en één voor de werkhydraulica (22 kW). Deze zorgen ervoor dat de vermogensparameters van de KL25.5e zelfs hoger liggen dan die van de conventionele machine. Het batterijpakket weegt ruim 1.340 kg en de elektrische uitvoering in totaal 4.150 kg, terwijl de klassieke machine zo’n 2.800 kg weegt. Hierdoor is het hefvermogen van de e-wiellader met 2.500 kg aanzienlijk hoger dan de klassieke uitvoering die 1.900 kg tilt.
De ergonomie van de accu’s bedraagt 5 uur afhankelijk van de toepassing. De gebruikstijd van de batterijen hangt sterk af van de gebruiksomstandigheden en van het soort werkzaamheden, zo’n 3,5 uur voor borstel- en laadwerk met de klauwvork. Met een laadspanning van 230 volt en een laadstroom van maximaal 16 ampère duurt het opladen ongeveer 7 uren.
Sterke argumenten zijn dat de elektrische Kramer volledig emissievrij werkt en dat de geluidsemissie te verwaarlozen is. Daar staat echter een meerprijs tegenover van zo’n 30 %, maar dankzij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) kan 30 % van de aankoopprijs worden terugbetaald, wat de meer kost compenseert. De hogere investeringskosten kunnen bij een gemiddelde levensduur van de machine na ongeveer 2.500 bedrijfsuren worden terugverdiend.