Attero verzorgt als betrouwbare partner van overheden en bedrijven een duurzame oplossing voor hun afvalstromen. Ruim 750 medewerkers verwerken jaarlijks rond 3,5 miljoen ton afval. Het gaat daarbij om huishoudelijk restafval, organisch en mineraal afval. Een flinke klus die dus in goede banen geleid moet worden. Op de locaties van Attero rijdt men met zwaar materieel rond om dit afval op de juiste manier te verwerken. Dit gebeurt onder lichte, maar ook onder donkere omstandigheden en daarbij moet rekening gehouden worden met allerlei (mist)dampen. De juiste verlichting is dus essentieel. Wim Burger en Wim Hekkert van Attero vertellen over hun ervaring tijdens het proces waarbij op zoek werd gegaan naar goede verlichting en deze uiteindelijk vorig jaar gevonden werd bij HELLA.
De locatie van Attero in Wilp kreeg de beschikking over 5 nieuwe shovels. Uitdaging: standaard zit niet de juiste verlichting op deze machines die nodig is voor de werkzaamheden. Maar zomaar wat extra werklampen monteren is niet zo gemakkelijk. Immers, te veel licht kan weer betekenen dat je een tegemoetkomende collega verblindt en dat is ook niet de bedoeling. “We merkten eigenlijk dat we te weinig kennis hadden over verlichting om een weloverwogen keuze te maken”, aldus Wim Burger. “Lange tijd leefde de gedachte bijvoorbeeld dat LED te veel verblindt, maar dat was gebaseerd op de kennis van een aantal jaren terug. Inmiddels is er veel innovatie geweest, dus het was iets dat we met eigen ogen moesten ervaren. Ik vroeg daarom onze leverancier om ons in contact te brengen met een partij die ons meer kon vertellen en dat werd HELLA.”
Positief en deskundig
Wim Hekkert vertelt: “Er werd een demo georganiseerd waarbij HELLA diverse producten kwam demonstreren op ons terrein. Daar waren machinisten, een afdelingsmonteur en productiecoördinatoren bij aanwezig.” De demo werd georganiseerd in een donkere hal met daarin de machines waarop de verlichting uiteindelijk moest worden geïnstalleerd. Op de werkelijke hoogte van de shovels werden verschillende soorten licht uitgeprobeerd. “We hebben de advisering van HELLA als zeer positief en deskundig ervaren, waardoor we veel hebben geleerd over verlichting. Maar ook de inbreng van onze eigen machinisten was waardevol, zij moeten immers rijden met het materieel en het is dus ook belangrijk dat zij hun mening konden laten horen”, aldus Wim Burger.
Levensduur van LED is een groot pluspunt
Na een intensieve lichtworkshop is de keuze uiteindelijk gevallen op de LED Light Bar 350. “We hebben gekeken naar de kwaliteit, levensduur, maar ook verkrijgbaarheid in het pakket van onze leverancier”, aldus Wim Hekkert. De andere Wim vult aan: “De levensduur van LED is een groot pluspunt. Bovendien zijn de LED bars snel en gemakkelijk te monteren. Wat verder een groot voordeel is, is dat de lampen van HELLA bij hitte of erge vervuiling vanzelf terug schakelen in sterkte wat een langere levensduur als gevolg heeft. In vergelijking met halogeen heeft LED daardoor minder onderhoud nodig, wat gunstig is, evenals een lager stroomverbruik. Dit heeft tevens als voordeel dat de standaard bekabeling en voeding van de lampen in de meeste gevallen niet hoeft te worden aangepast of uitgebreid.”
Ondanks dat de keuze aan het einde van het proces is gevallen op de LED Light Bar, zijn op één van de machines de Oval 90 LED lampen gemonteerd. Omdat deze in binnen omstandigheden functioneert is dit naar het oordeel van de machinisten een betere keuze. Negatieve geluiden van de machinisten hebben Wim en Wim niet gehoord. Eén van de machinisten benadrukt nog eens dat hij met zijn HELLA lampen echt beter zicht heeft vanuit zijn cabine. De LED bars bijvoorbeeld schijnen uitstekend door de compostdampen heen zonder dat hij zijn collega’s verblindt.
Wim Burger en Wim Hekkert vonden de aanpak binnen dit proces in ieder geval nuttig. De samenwerking tussen hen, een aantal collega’s uit het veld en HELLA is als waardevol ervaren. En uiteindelijk heeft iedereen er weer wat van geleerd!