Om nog strakker te kunnen zaaien en/of planten, beter aan te sluiten op de rijen, knollen nog nauwkeuriger en midden op de rug te leggen en om op de kopakker recht in het trekkerspoor te blijven, heeft Homburg Holland voor het Amerikaanse Ag Leader Technology het SmartSteer-systeem ontwikkeld.
De SmartSteer werktuigbesturing is geschikt voor wiel-, dissel-, schijfkouter- of sideshift besturing en zorgt ervoor dat het werktuig automatisch het trekkerspoor volgt. Hierdoor kan de trekkerchauffeur meer op de machine letten en hoeft veel minder in zijn spiegel te kijken om de plant-/zaaimachine netjes door de bocht te sturen.
Klanten vanuit Nederland willen al jaren een automatische werktuig – en ploegbesturing. In samenwerking met Risseeuw Techniek te Schoondijke (Zeeland) heeft Homburg Holland de SmartSteer werktuigbesturing met bediening door Ag Leader (Isobus) gps-schermen met RTK verder ontwikkeld en het systeem kan nu worden gecommercialiseerd. SmartPlough ploegbesturing was de eerste, de SmartControl sectieschakeling de tweede en SmartSteer werktuigbesturing de derde. SmartLevel kilverbesturing die ook net is gelanceerd is gelijk van opzet.
Een SmartSteer werktuigbesturing is geschikt voor de Ag Leader of AutoFarm systemen die een Isobus-unlock-scherm hebben en een RTK-antenne. Het stuursysteem kan worden aangesloten op het Isobus-stopcontact. Alle recentere systemen zijn geschikt en kunnen via een kleine uitbreiding in soft- of hardware ook aan een werktuig worden gekoppeld. Het systeem is compatible met bestaande RTK-antennes op de trekker. Voor het werktuig is een 2e antenne nodig. Dit kan een GPS6500, ParaDyme of GeoSteer zijn. De werktuigantenne kan na het planten/zaaien gewoon weer als een normale RTK-antenne gebruikt worden. Het werktuig moet voorzien zijn of worden van een hydraulische stuurcilinder en proportioneel PWM-ventiel. Buiten dat zorgt een wielsensor voor nog meer nauwkeurigheid en zorgt voor een optimale stand en sturing van wielen, de sideshift of de schijfkouter.
“Met onze schermen kunnen we ook meerdere Isobus-werktuigen aansturen. Wij kunnen in het menu meerdere tabbladen naast elkaar zetten voor de 1e, 2e en 3e Isobus-machine. Er rijden al meerdere combinaties rond met een Isobus- fronttank, gecombineerd met een Isobus-pootmachine”, vertelt Geert-Jan Giesberts (productspecialist Ag Leader in Nederland en Vlaanderen) en sinds april 2016 werkzaam bij Homburg Holland.
Rechte en gebogen sporen, ook kopakker spoorvolgend
Met de SmartSteer werktuigbesturing is het mogelijk om zowel rechte als gebogen sporen te rijden. Een automatische middenstand voor bijvoorbeeld gedragen werktuigen is mogelijk en als je de machine uittilt, centreert hij automatisch weer als de machine inzet in het volgende spoor zodat deze wel weer begint vanuit het midden en niet blijft staan. “Wat uniek is bij onze aanpak dat bij het achteruitrijden de machine automatisch recht achter de trekker positioneert en dat is handig om ook naar de vulplek te rijden. Handmatige bediening via het scherm is ook mogelijk en handig wanneer je de plantcombinatie in een hoekje in de loods wilt parkeren. In feite kun je de machine op de automaat (achteruitrij-automaat) laten staan. Wat uitzonderlijk is, is dat we op de kopakker spoorvolgend zijn. Dat betekent dat we net als bij een spuitmachine zoveel mogelijk richting het trekkerspoor sturen. Je wilt namelijk niet, dat deze net als een gewone aanhanger binnendoor komt, maar dat het werktuig actief zijn wielen gaat sturen in de bocht en in het trekkerspoor blijft. Door het gps van de trekker goed uit te lezen en slimme dingetjes die wij in de software hebben gebouwd is dit mogelijk”, aldus Giesberts.
SmartSteer in de praktijk
Het eerste wat je ziet is een standaard Ag Leader-scherm met een lichtbalk erin. Daarnaast nog een trekker en werktuig en een spoor waar je overheen rijdt en een stuurautomaat. Het is hierdoor mogelijk om naast de automatische aansturing van de trekker en werktuig ook twee of meer granulaten aan te sturen, met taakkaart of vaste dosering en snelheidsafhankelijk. Veel pootmachines draaien nog met vaste dosering. Je drukt met de hand op de knop van de drukregelaar om een beetje kunstmest of granulaat te strooien. Als je harder rijdt, krijg je minder kilo’s/liter per ha. Op het Ag Leader-scherm kan de chauffeur tot maximaal 8 producten maximaal tegelijk doseren, variabel poten en de pootmachine direct aansturen met een taakkaart of handmatig. We kunnen de granulaten of vloeistoffen per stuk doseren op rijsnelheid en plaatsspecifiek naar keuze of een vaste dosering of per taakkaart een variabele dosering toepassen. Per product krijg je een tabblaadje met de gewenste dosering. Je ziet wat voor kilo’s per minuut er door gaat”, vertelt Giesberts.