In de nabijheid van onze 67 km lange Belgische kust vinden we het dorp Slijpe terug. Het is de thuishaven van Willy Vandenbroucke die hier gevestigd is aan de bekende Rattevallebrug. Zijn carrièrre als loon- en grondwerker startte hier in 1974, dit door de overname van het loonbedrijf van Edward Ameele uit Slijpe. Met de overname van onder meer twee Clayson’s M 103, twee Russische CK-4-maaidorsers en een zescilinder Vandezande – een tractor van Belgisch fabricaat – had Willy vanaf meet af aan een mooi machinepark.
Investeren is vooruit gaan moet hij gedacht hebben, want niet veel later volgde de aankoop van een Massey Ferguson 185 en daarbij bleef het niet bij. In 1975 volgde de aankoop van een Zetor Crystal 8011 en een Claas-opraapwagen. Met het oprapen van voorgedroogd gras wist hij heel wat werk aan te trekken, want men was hiermee de eerste in de regio.
Ook de bietenteelt was vroeger in de kuststreek alom vertegenwoordigd en daar speelde Willy dan ook gretig op in. De tijd van het bieten zaaien betekende dan ook alle hens aan dek. In sommige jaren werd een areaal van ongeveer 380 ha bieten gezaaid met een 12-rijïge Nodet Gougis-zaaimachine, dit in slechts twaalf dagen tijd! Het rooien van de bieten gebeurde aanvankelijk door een Stoll, maar vanaf 1982 koos men voor het twee fasen rooisysteem met een Gilles-rooier en -lader. In een nat najaar oogstte men zelfs eens maïs met de Gilles-rooier die werd bijgestaan door Cavero-kippers voorzien van tractie. Eén van de meest opvallendste machines die het bedrijf heeft gehad in functie van de bietenoogst, is een zelfrijdende Riecam-bietenlader. Volgens Willy waarschijnlijk één van de enige die op Belgische bodem reed. Deze had een ongeziene capaciteit voor zijn tijd.
In 1988 startte Vandenbroucke nog met het hakselen van gras, maar in 1989 werd beslist om het over een totaal andere boeg te gooien. Het loonwerk werd stop gezet om volledig te kunnen overgaan naar het grondwerk. Een Fiat-Hitachi FH 200 LC kraan en een M.A.N 32.321 vrachtwagen werden aangeschaft. Deze machines hebben ettelijke uren mogen draaien m
et het binnenhalen van grotere werken zoals onder andere aan het uitdiepen van de havengeul van Oostende en de uitbreiding van de luchthaven van Oostende. In 2000 stopte Willy Vandenbroucke met de grondwerkzaamheden en deze werden overgelaten aan Marnick Sioen ( Sidegro ) uit Roeselare. Hij bleef echter actief als landbouwer op hun boerderij in Wilskerke. Om uiteindelijk vanaf 2015 terug te kijken op een mooie gevarieerde carrière en te genieten van een welverdiend pensioen!
Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be
Bewaren